Bár még mindig a késő menstruáció és a reggeli rosszullét a terhesség két leggyakoribb jele, a korai szakaszban olyan tünetek is felléphetnek, melyekre sokan egyáltalán nem számítanak. Ezek közé sorolható a megváltozott hüvelyi folyás, a mellfájdalom, és még vagy egy tucat olyan apró dolog, ami első hangzásra lehet, hogy nem is lenne neked feltűnő!

Most egy nőgyógyász elmondott minden olyan tünetet, melyeket nem érdemes elbagatellizálni, hiszen legtöbbször a terhesség korai jelei lehetnek!

1. Bizsergő mellbimbók

Ahogyan a progeszteron és a prolakin terhességi hormonok megnövelik a mellekbe jutó véráramot, úgy te is furcsa, bizsergő érzést vehetsz észre magadon, ha teherbe estél

– mondja Dr. Hana Abu-Hassan nőgyógyász, a Chelsea Pharmacy Medical Clinic orvosa. Kevesen tudják, de ez lehet a terhesség egyik legkoraibb jele.

2. Érzékeny mellek

Bár a menstruáció előtt, alatt és után is érzékenyek lehetnek a mellbimbóink, ha napokon át nem múlik el a fájdalom, akkor lehetséges, hogy terhes vagy.

A mellben lévő szövetek nagyjából a teherbe esést követő 4. héttől kezdenek majd feszülni, nőni és extrém érzékenyek lenni

– mondja a nőgyógyász.

3. Megváltozik a vagina színe

Tényleg előfordul, ráadásul nem is akárhogyan! A világos rózsaszínű vaginák egyre sötétebbé válnak, míg végül egészen lilás, már-már bordós színt vesznek fel. Ez a terület fokozott vérbősége miatt van, teljesen normális dolog, tehát nem kell megijedni tőle! 

4. Fokozott hüvelyi folyás

A hüvelyi folyás a mindennapok során is előfordul, ám ha az átlagosnál többször lesz hüvelyi folyásod, melynek a színe, a szaga és az állaga is más, akkor mindenképpen érdemes felkeresned a nőgyógyászodat, mert ezt vagy fertőzés, vagy terhesség okozza.

5. Furcsa hasi fájdalmak, görcsök

Lehet, hogy összekevered gyomorrontással vagy menstruációs fájdalmakkal, pedig a furcsa hasi görcsök a petesejt beágyazódását is jelenthetik. Ha a hasi görcsök után nem jelentkezik a menstruációd, akkor készíts egy terhességi tesztet! 

6. Furcsa véres pöttyök

Ahogyan azt előző pontban már kifejtettük, a beágyazódás folyamata nem mindig zajlik le fájdalom nélkül, ezért ilyenkor néha egy kis véres folyást, valamint apró véres pöttyöket is észre az alsóneműn.  

7. Hasi puffadás

Dr. Hana Abu-Hassan nőgyógyász szerint a terhesség egyik korai jele a hasi puffadás is lehet:

A terhesség folyamán képződő progeszteron hormontól lassul az anyagcsere, ezért a hasi puffadás is gyakoribb lesz az átlagnál.

Bár ez a kellemetlenség a menstruációs fájdalmak gyakori tünete is lehet, ha pár napon belül nem jön meg a vérzésed, lehet, hogy terhes vagy. 

8. Extrém fáradtság

Ha korábban energiabomba voltál, most viszont másra sem tudsz gondolni, csak a pihenésre, akkor érdemes elvégeztetned egy terhességi tesztet! A terhesség során egy új élet fejlődik a szervezetedben, ami kimeríti az embert akkor, ha nem vesz magához extra adag vitamint és tápanyagot. 

9. Késői menstruáció

Ezen valószínűleg senki sem lepődik meg: a késői menstruáció a terhesség egyik legbiztosabb jele – főleg akkor, ha valamelyik más felsorolt tünettel is társul a dolog. Ám még ezek után nem biztos, hogy a kimaradt menstruáció a terhességet jelenti, ugyanis a stressztől és a megváltozott étkezési szokásoktól is megváltozhat a menzesz. 

10. Sötétebb mellbimbók

A vagina külsőjéhez hasonlóan a mellbimbók színe is sötétebb szokott ilyenkor lenni.

A terhességi hormonok a melanocita színtermelő sejtekre is hatással vannak, melyek ilyenkor észrevehetően sötétebbek szoktak lenni

– mondja Dr. Hana Abu-Hassan nőgyógyász.

11. Hányinger

Bár a reggeli rosszullétek általában a terhesség későbbi szakaszában szoktak beütni, az sem kizárt, hogy a hányinger, valamint az ételek meglepő kívánása / elutasítása fogja felhívni a figyelmedet a teherbe esésre. Sok nő számol be például arról, hogy ilyenkor megszűnik a kávé iránti rajongásuk, az ecetes csemegeuborkát pedig hirtelen megkívánják! 

12. Gyakori vizelési inger 

Nyáron általában mindenki többet iszik, ezért nem kell egyből a terhességre gondolni, ha a kánikula idején többször mész pisilni, mint általában – a fokozott vizelési inger azonban tényleg a terhesség egyik korai jelei közé tartozik.

A hormonális változások miatt a vér gyorsabban áramlik a vesébe, ami miatt a húgyhólyag is gyorsabban telítődik. Ezért kell a legtöbb terhes nőnek az átlagosnál többször pisilnie – bár azt is érdemes megemlíteni, hogy ez inkább a terhesség második szakaszában szokott inkább előjönni

– mondja a nőgyógyász, aki azt javasolja, hogy bármelyik tünetet is észleled magadon, mindenképpen végeztess el egy gyors terhességi tesztet, me rt az semmiképpen sem árthat! 

Via