Gondoltad volna, hogy a bőrödnek sokkal jobbat teszel, ha csak tiszta vízzel mosod meg mindennap, hanyagolva az egyéb tisztítószereket? 

Sima vízes arcmosás 

„A bőrápolási rutinom részeként az arcomat naponta háromszor megtisztítottam (nem csak sima vízzel), mert azt hittem, hogy a több mosás hidratáltabb bőrt eredményez. Amikor megosztottam ezt az infót egy bőrgyógyásszal és egy kozmetikussal, akkor mindketten egyöntetűen azt mondták, hogy hagyjam ezt abba, de sürgősen. Kiderült, hogy a túl sok mosás száraz és irritált arcbőrt eredményez, a profik pedig azt javasolják, hogy naponta egyszer, maximum kétszer mossuk meg, a bőrtípustól függően. 

Csak semmi tisztítószer 

A kozmetikusom ráadásul azt javasolta, hogy a tisztítószereket iktassam ki, és kizárólag tiszta vízzel mossam az arcom. Ezzel az új tudással felvértezve úgy döntöttem, hogy nekivágok egy 2 hetes bőrápolási útnak, magam mögött hagyom a reggeli lemosómat és helyette csak egy kis langyos vizet használok. A kísérlet megkezdése előtt a legnagyobb kérdésem a víz hőmérsékletére vonatkozott: a szuperforró víz a legjobb megoldás, hogy eltávolítsam az olajokat és a baktériumokat a bőrömről? Vagy inkább a jeges víz működik jobban? Kiderült, egyik sem jó megoldás: a nagyon forró vízzel az a baj, hogy kiszárítja a bőrt, a túl hideg víz pedig nem elég hatékony Éppen ezért az arany középút a legjobb döntés, így a langyos víz bevetése mellett köteleztem el magam. A kozmetikusom azt mondta, hogy a kísérlet megkezdése után két héten belül látni fogom az eredményeket, sőt azt jósolta, hogy a bőröm sokkal szebb lesz, mint korábban. 

Az első napok 

A bőröm alapvetően nem túl problémás: nincsenek pattanásaim, nem túl zsíros, bár a T-vonalon néha kicsit olajosnak érzem. A menzeszem előtt pár nappal, szinte óramű pontosságal viszont megjelenik néhány pattanás. Mindezek tudatában vágtam bele a 2 hetes kihívásomba, bár kicsit féltem, azt gondoltam, hogy, ha elhagyok minden tisztítószert, akkor az nem lesz elég hatékony. A kozmetikusom azonban megnyugtatott, és igyekezett eloszlatni a téves gondolataim, valamint megerősítette ismét, hogy a túltisztítással csak ártottam a bőrömnek.  Az első napon nem tapasztaltam nagy különbséget, de kürülbelül az 5. napon vettem észre, hogy a bőröm egy kicsit sugárzóbbnak látszik. A 10. nap környékén pedig egy ismerősöm megjegyezte: 

Azta, csodásan néz ki a bőröd! Csináltál vele valamit? 

Hihetetlen eredmény

Az előnyök ezzel azonban még nem értek véget: a legérdekesebb az volta, hogy nem jöttek elő a pattanásaim, nem még a menzeszt megelőző napokban sem. Azt is észrevettem, hogy a bőröm már nem feszül, pedig a téli hónapokban ezzel sokat küzdöttem. Ami pedig a legjobb az egészben, hogy ezzel a megoldással időt is spóróltam, így mondanom sem kell, folytatni fogom ezt a bevált gyakorlatot. Nekem tökéletesen bevált, és imádom!”

Szavazás

(via)