Vannak olyan barátságok, ahol az egyik fél kifejezetten nárcisztikus. De honnan ismerheted fel ezt a mérgező példát, honnan jöhetsz rá, hogy te ilyen helyzetben vagy?

Indokolatlan elvárásai vannak

A nárcisztikus barát azt várja el, hogy minden érzelmi szükségleteit kielégítsd, sokszor nem törődve azzal, hogy neked mi lenne a jó. Ebben az esetben, neked előre látnod kell, hogy neki mikor van szüksége a csodálatodra és az imádatodra. Te állandóan támogatást nyújthatsz neki, ő pedig elveszi ebből, amire szüksége van. Minél többet adsz, annál többet vár, ebből a mókuskerékből nem tudsz szabadulni.

Váratlan kitörések

A nárcisztikus barát soha nem elégedett semmivel, kifejezetten hálátlan, és bocsánatot kérni sem tud. Olyan elvárásai vannak, amelyek egyértelműen megmutatják, hogy mennyire önző, ugyanakkor általában ezek az elvárások teljesen ésszerűtlennek. Mi több, akár más emberek előtt is megaláz, ha az érdekei azt kívánják, hogy megmutassa, hogy mennyivel jobb nem nálad. Akkor is, ha nem.

Féltékenység

A nárcisztikus ember mindenkire féltékeny, egyszerűen képtelen feldolgozni, ha nem ő áll a figyelem középpontjában. Ez sajnos uralja az életét a szerelmi kapcsolataiban, de még a háziállatokkal és a gyermekeivel való viszonyát is nagyban meghatározza. Gyakran panaszkodnak és puffognak, amikor valaki mással foglalkozik, pl. telefonon beszél, túl sokat dolgozik, vagy másokkal tervez programot. Hihetetlen dühvel bírnak ilyenkor.

via