Egyes nőknél a menstruáció óramű pontosságú, míg mások sosem tudják pontosan, melyik napon is fog megjönni a menzeszük. Persze hozzávetőlegesen azért lehet tippelni, hiszen általában a 24 és 31 nap közötti időtartam tekinthető a mérvadónak, de például egy egy nyaralás szempontjából azért jó volna tudni, pontosan mikor is. Persze a ciklusod számos dolog befolyásolhatja is, most mutatunk 5 olyan tényezőt, ami talán nem is gondoltad, hogy hatással lehet rá. 

Szigorú edzés 

Bizony, igen! Ha nagyon durva edzéseket tolsz le, akkor simán előfordulhat, hogy kimarad a menzeszed. A szigorú testmozgás ugyanis megterheli a tested, az így kialakult stressz pedig arra készteti az agyad, hogy hagyja abba a reproduktív hormonok termelését. Ennek a jelenség egyébként orvosi elnevezése is ismert, ez az ún. amenorrhoea, vagyis a vérzés hiánya. Ha azonban ez  probléma áll fenn, az hosszútávon csontritkuláshoz vezethet, ami egy visszafordíthatatlan állapot. Szóval, ha a kemény edzések hatására azt tapasztalod, hogy elmarad a menzeszed, akkor nem árt egy kicsit visszavenni a tempóból. 

Stressz 

A stressz kellemetlen hatásairól már mi is írtunk, éppen ezért egyáltalán nem furcsa, hogy a ciklusodra is hatással lehet. Kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a magas szintű stressz okozhat rendszertelen menstruációt. Hosszú távon azonban ez súlyosabb gondokhoz is vezethet, ugyanis, ha a stressz huzamosabb ideig befolyásolja a menzesz idejét, akkor az a termékenységre is negatív hatással lehet. 

Ingadozó hormonok 

Ez minden bizonnyal nem akkora újdonság a számodra, de azért nagyon fontos megemlíteni, hogy a rendszertelen ciklus hátterében az ingadozó hormonok is állhatnak. Legyen szó akár pajzsmirigybetegségről, endometriózisról vagy éppen PCOS-ről, ezek mind-mind okozhatják azt, hogy a menzeszed nem akkor jön meg, amikor kellene. Ha gyanakszol arra, hogy valamilyen hormon probléma áll a háttérben, akkor semmiképpen se mulaszd el alaposan kivizsgáltatni magad, hiszen ma már nagyszerű kezelési lehetőségek állnak a rendelkezésedre. 

Rossz alvás 

A rossz és rendszertelen alvás szintén számtalan egészségügyi kockázatot hordoz, így nem meglepő, hogy a ciklusodra is kihat. Ha keveset alszol, akkor az felboríthatja a  menzeszed menetét, ezt pedig több tanulmány is alátámasztotta már az évek során. Ráadásul a nem megfelelő mennyiségű és minőségi alvás fáradtsághoz, fesztültséghez és depresszióhoz is vezethet, szóval próbálj meg ügyelni rá, hogy mindennap legalább 7-8 órát tudj éjszaka pihenni.  

Utazás az időzónák között 

Na, erre viszont lehet, hogy te sem gondoltál. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de a ciklosodat befolyásolhatja az is, ha időzónák között utazgatsz. Ennek oka, hogy az agyad melatonint kezd el termelni, ezzel jelezve a testednek, ideje ágyba bújni. Viszont, ha egy másik időzónába utazol, ez a melatonintermelés nem áll le, és abban az időben fog neked jelezni, amikor otthoni idő szerint nyugovóra kellene térned. Az új ütemterhez való alkalmazkodás érdekében azonban szervezeted igyekszik elnyomni a hormontermelését, ez a megterhelés viszont a ciklusodnak nagyon nem tesz jót. 

(via)