A mai világban különösen fontos, hogy ne vedd félvállról a pénzügyeidet és spróld meg, amit tudsz, ahelyett, hogy elpazarolnád a pénzt, amit kemény munkával megkerestél. Nyilván nem létezik olyan varázstrükk, amitől hirtelen sokkal több mindenre lesz elég a jövedelmed, de a Popsugar összeszedett néhány olyan tippet Jenni Hill pénzügyi szakértő segítségével, amelyek segítségével hosszú távon nagy összegeket takaríthatsz meg.

1. Tekintsd át tüzetesen a jelenlegi helyzeted!

Nem leszel kész vele fél perc alatt, de nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy havonta mennyi a bevételed (sajna általában ezt könnyebb összeszámolni), és hogy ebből mennyi pénz mire megy el. Ez sokat segíthet abban, hogy azonosítsd, hogy mik azok a dolgok, amik fekete lyukként nyelik el a pénzt: könnyen lehet például, hogy elő vagy fizetve egy olyan szolgáltatásra, amit nem is használsz, vagy legalábbis nem használod annyit, hogy megérje. Ezeket a felesleges kiadásokat minél előbb szüntesd meg!

Fontos azonban, hogy ne szanálj mindent, ami úgymond luxus: ha nem vagy pénzügyileg végveszélyben, akkor maradjon azért keret a szórakozásra is, arra, hogy jól érezd magad!

2. Ne dobj ki ételt!

A felmérések szerint Európában még mindig hatalmas mennyiségű teljesen fogyasztható étel kerül a kukába minden nap. Tegyél meg mindent, hogy te ne járulj hozzá ehhez a pazarláshoz: már csak azért se, mert ezzel pénzt takaríthatsz meg. Figyelj oda a bevásárláskor, hogy csak olyan élelmiszert vegyél meg, amiről tudod, hogy a lejárati ideje előtt meg fogod tudni enni!

És ne feledd, hogy nagy a különbség a „minőségét megőrzi” és a „fogyasztható” feliratok között. Ami lejárt, azt általában már nem biztonságos megenni, de vannak kivételek.

3. Készíts nagyobb adagokat és fagyassz le belőle!

via GIPHY

Még az étkezésnél maradva: általában gazdaságosabb úgy főzni, hogy az ember nagyobb adagokat készít el. Főzz tehát te is nagyobb adagokat, és amit egyszerre nem eszel meg, azt fagyaszd le! A maradékok ne a kukába kerüljenek, mint A Konyhafőnökben, hanem a fagyasztóba! Így nemcsak pénzt takarítasz meg, hanem időt is.

4. Spórolj a benzinnel!

Ha van autód, fontos, hogy tájékozódj arról, hogy hogyan érheted el, hogy gazdaságosabban fogyassza a benzint a kocsid! A gumikban a nem megfelelő nyomás, a hirtelen gyorsítások-fékezések mind növelhetik a fogyasztást.

via GIPHY

Ha sokszor használod egyedül az autódat, gondold végig, hogy nem tudnál-e néha osztozni a benzinköltségen. Ha a munkába jársz kocsival, esetleg van egy szomszéd, aki szintén arrafelé dolgozik, mint te: mehetnétek együtt, elfelezve az úti költséget. Ha hosszabb utakat teszel néha meg, pl. hétvégére vidékre mész, szintén találhatsz magadnak valakit, akit elvihetsz, erre már appok is léteznek.

Számolj utána annak is, nem jössz-e ki jobban, ha a kocsid helyett egy robogót vagy egy kerékpárt használsz!

5. Fedezd fel újra a házibulikat!

Lassan kezd elmúlni az újdonság varázsa, hogy újra el lehet menni éttermekbe és szórakozóhelyekre a bezárások korszaka után. Szóval ha csak beszélgetni szeretnél a barátnőiddel, nem feltétlenül kell ehhez beülni egy olyan helyre, ahol minannyian otthagytok minimum párezer forintot. Ha a lényeg nem az, hogy másokkal ismerkedjetek, hanem az, hogy együtt töltsétek el az időt, javasolj egy otthoni bulit: biztos a barátnőidnek is jól jön egy kis spórolás! Ha pedig olyan helyekre hívnak el, ahol tudod, hogy túl sokat költenél, mondj egyszerűen nemet! Nem dől össze a világ, ha egy-egy ilyen pénzpazarlásból kimaradsz.

6. Ne higgy a reklámoknak és akcióknak!

Az ember azt hiszi, hogy pont akkor spórol, ha megvesz egy akciós terméket, hiszen most olcsóbb. A tény azonban az, hogy ennél is kevesebbe kerül, ha nem veszel semmit. A cégek és üzletek pontosan azért rendezik ezeket az akciókat, hogy kihúzzák a zsebedből azt a pénzt is, amit egyébként nem költenél el.

via GIPHY

Szóval ha tudod magadról, hogy könnyen elcsábulsz, jobban teszed, ha kerülöd az ilyen akciókról szóló értesítéseket, és kiköveted a közösségi médiában az olyan fiókokat, amik folyamatosan vásárlásra buzdítanak – legyen az mondjuk egy cég, egy üzlet vagy egy influencer Instája. Ne feledd, hogy bármilyen szimpatikusak is, elsősorban nem a te érdekedet veszik figyelembe, hanem a sajátjukat: így működik a kereskedelem.

Via