Az internet tele van fogyókúrás ötletekkel, de a legtöbb, csak a régi kliséket tartalmazza, úgy mint egyél kevesebb cukrot, ne egyél annyi szénhidrátot (ez hivatalosan is butaság ebben a formában), ne egyél este hat után (szintén badarság) és még sorolhatnánk. Éppen ezért jogosan merülhet fel a kérdés, mik azok a tippek, amik tényleg a segítségünkre lehetnek a diéta során? Íme, 7 fogyókúrás tipp, amit még biztosan nem próbáltál. 

Diéta vagy életmódváltás? 

Először is fontos rendet tenni abban a kérdésben, hogy miről is szól a diéta. Saját meglátásom szerint érdemesebb inkább, életmódváltásnak nevezni mindezt, hiszen az nagyszerű, ha megszabadulunk a súlyfeleslegtől, de ha aztán visszatérünk a régi, rossz szokásokhoz, akkor a kilók is szépen vissza fognak kúszni. Vagyis sokkal célravezetőbb, ha életmódváltásként tekintünk az egészre, valami olyasmire, ami élethosszig elkísér majd bennünket. Persze ez nem arról szól, hogy akkor életünk végééig sanyargatni kell magunkat. Sőt, valójában pont az ellenkezője történik. A The Everygirl podcastjében  Dr. Adrienne Youdim, fogyókúrás specialista osztotta meg a tippjeit, amik tényleg segíthetnek abban, hogy leadjuk a plusz kilókat, az elért súlyt pedig meg is tartsuk. 

A gondolkodásmód megváltozatása

Mit csinálsz először, amikor változtatni szeretnél a súlyodon? Elhagyod a feldolgozott szénhidrátokat, nem eszel cukrot vagy növeled az edzések számát? Dr. Youdim azt javasolja, hogy minden cél kitűzése előtt először is a gondolkodásmódon kell változtatni. Erre azért van szükség, mert a folyamat során több hullámvölgybe is belekerülhetsz majd, a motiváció fogyhat, valamint több mentális akadályt is le kell gyűrnöd, éppen ezért megfelelő gondolkodásmód nélkül nem leszel képesek fenntartani, azokat a szükséges változásokat, melyek egészséges testsúlyt eredményeznek. A szakértő szerint mielőtt belevágnál bármiféle diétába, először is azt kell azonosítani, hogy miért is akarsz lefogyni. Fontos, hogy motiváló gondolatokkal vértezd fel magad, ha ugyanis a diéta oka, hogy nem szereted a tested, vagy valaki azt mondta muszáj lefogynod, akkor nagy eséllyel nem fogod elérni, amit szeretnél, mert nem magad, hanem mások elvárásai miatt döntesz a diéta mellett. 

Miért eszel?

Mielőtt fogyókúrába kezdesz fontos, hogy meghatározd, miért is eszel. Mármint az alapvető fiziológiai szükségleteken túl. Ha úgy érzed nem tudsz uralkodni magadon, ha azt tapasztalod, hogy sokkal többet eszel, mint amier szükséged van, akkor a probléma nem a lustaságban vagy az akaraterő hiányában van. Sokkal inkább arról van szó, hogy elnyomsz valamilyen érzelmet, amit evéssel próbálsz meg kompenzálni, elnyomni.  Dr. Youdim egyébként egy egész könyvet írt azokról az érzelmi okokról, amik miatt a legtöbben esznek, ebben leírja, hogy túl sokan használják az érzelmeik csillapítására az evést. Ha diétába kezdesz meg kell tudnod, mi az, amit próbálsz elnyomni. Meg kell határoznod az éhséged gyökerét, máskülönben nem fog működni a dolog. 

A rutin

Képzeld el a szituációt, hogy eléred a kívánt testsúlyt, utána pedig szépen, lassan visszatérsz a régi, rossz szokásokhoz, majd a kilók elkezdenek visszakúszni. A szakértő szerint mindez úgy kerülhet el, hogy kialakítasz egy rutint, egy rutint, amit a vágyott testsúly elérése után sem adsz fel. Ez az általam már fentebb említett életmódváltás gyakorlatilag. 

A rutin kritikus. Lehetővé teszi, hogy még akkor is erőt vegyünk magunkon, amikor éppen nincs kedvünk semmihez. Minden gyakorlat, ami segít elérni a célsúlyt, segít az egészséges testsúly megőrzésében is

– mondja Dr. Youdim. Vagyis mindennek a lényege, hogy miután elérted az álomsúlyod se dőlj hátra a fotelben. A napi rutinod része maradjon az egészséges táplálkozás és az edzés, hiszen csak így fogod tudni megőrizni azt, amit elértél. Alakítsd hát szokásokká azokat a gyakorlatokat, melyek jó érzést keltenek a testedben és persze légy türelmes magagdoz. A fizikai változásokhoz idő kell, ne kapkodj, csak tedd, amit tenned kell! 

Hagyd abba a korlátozást 

Korábban te is arra esküdtél, hogy korlátozod a  kalóriákat, esetleg egyes élelmiszercsoportokat tiltólistára is tettél? Még az is előfordulhat, hogy az orvosod javalatára tetted mindezt, pedig képzeld el, hogy ez egy olyan káros gyakorlat, ami végső soron súlygyarapodást vagy étkezési zavarokat okozhat. A korlátozások valójában csak megakadályoznak abban, hogy elérd a célod. 

A korlátozások arra késztetnek minket, hogy pontosan azt tegyük, amit megpróbálunk elkerülni. A szűkösségre irányítja a figyelmet, ami a testet arra készteti, hogy még többet kívánjon a tiltott élelmiszerből. A korlátozás éhezést is okoz, ami egyszerűen nem fenntartaható. 

 – mondta Dr. Youdim, aki inkább mindig azt mondja a klienseinek, hogy intuitív módon étkezzenek. Vagyis akkor egyenek, amikor valóban éhesek és ne a kalóriák alapján határozzák meg a napi táplálkozásaikat. 

A fehérje fontossága

Mondjuk ezt alapvetően sokan tudják, de a fehérje bevitel fontosságát ennek ellenére hangsúlyozni kell, ugyanis a szakértő elmondása szerint gyakori probléma, hogy az emberek kevés fehérjét fogyasztanak egy nap. 

A fehérje egy olyan makrotápaynag, ami segít megőrizni az izomtömeteget és hozzájárul az egészséges anyagcseréhez 

– mondja Dr. Youdim, aki kiemeli, hogy tiszta fehérjeforrásokat érdemes fogyasztani, úgy mint hal, csire, tojás, tofu, csicseriborsó vagy éppen a lencse.

A stressz csökkenétse és az alvás minősége 

Erről azért már biztos hallottál, de fontos eleme a fogyásnak, így ki kell emeljük. Ha a diáta során kulcsfontássú dolgok nincsenek meg, akkor nagyon valószínű, hogy nem fogsz tudni elkezdeni fogyni. Ha túl magas a stressz szinted és, ha rendszeresen nem alszod ki magad megfelelően akkor az problémás lehet a fogyás szempontjából, sőt erősen egészségkárosító lehet. Dr. Youdim szerint az alvás kiemelten fontos, számtalan tanulmány is bizonyítja, hogy az alváshiány beindítja az éhséghormonokat, ezért fordulhat elő, hogy brutális falási roham tör rád. Valamint a stressz is nagyban hozzájárul, hogy éhesnek érezzük magunkat, éppen ezért nagyon fontos, hogy a napi rutin része legyen valamilyen stresszoldó tevékenység, úgy mint meditáció vagy éppen jóga. Az alvás minőségén ez is segíteni fog, de ha továbbra is hadilábon állsz a kérdéssel, akkor érdemes lehet megkérdezned az orvosod, hogy milyen természetes megoldásokkal tudnál pihentetőt aludni. 

Szeresd magad olyannak, amilyen vagy 

Erről már az első bekezedésekben is beszéltünk. Ha a fogyást valaki más miatt kezded el, akkor sokkal kisebb eséllyel viszed sikerre, mintha magad miatt döntesz a változás mellett. Azért, mert szereted és tiszteled magad és a tested annyira, hogy  jó ételekkel  leped meg, hogy lehetőséget adsz neki a mozgásra vagy éppen a pihenésre. Ez egy nagyon paradox helyzet tudom, de hidd el, addig amíg, nem békélsz meg magaddal, amíg utálatból akarod lejjebb vinni a súlyod, addig sosem leszel elégedett. Még akkor sem, ha sikerül leadno 5-10 kilót.  Dr. Youdim szerint is ez egy kritikus dolog, ugyanis addig amíg nem fogadod el magad, önkéntelenül is szabotálod a saját sikered. Ha nem fogadod el magad és a tested, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel dobod majd be a törölközőt. Először szeresd magad, aztán változtass és alakíts ki új, jó szokásokat, olyan pozitív szokásokat, melyek jótékony hatással vannak a testedre és a lelkedre egyaránt. 

A podcastet itt tudod meghallgatni angolul: 

(via)