Az abortusz mind testileg, mind lelkileg nagyon megviseli az azt átélő nőket. Ám, hogy mi történik a zárt ajtók mögött, arról kevés szó esik. 

Az indoklás

Magyarországon is meg kell indokolni, miért szeretné valaki az abortusz lehetőségét választani. A legtöbben a súlyos válsághelyzettel indokolják, amely akár anyagi, akár lelki, akár társadalmi ellehetetlenülést eredményezne, amennyiben megszületne a baba. 

Meddig szakítható meg a terhesség?

A terhesség alapesetben a várandósság 12. hetéig szakítható meg, ám vannak olyan kivételes esetek, amikor a 18. hétben is lehetőség van rá. Ha olyan rendkívüli egészségügyi vészhelyzet áll fenn, akkor a terhesség bármely szakaszában elvégezhető.

Kihez fordulj?

Az első lépésként a családvédelmi szolgálathoz irányítanak, ahol egy tanácsadás keretein belül járjátok körül a gyermekvárást, a lehetőségeket, az esetleges forgatókönyveket.

Ezután jön a terhesség megállapítása, majd a második tanácsadás, amely már az abortusz részleteit taglalja, és természetesen annak következményeire készítenek fel. 

Az orvosi folyamat

A második tanácsadást követően 8 napon belül kell jelentkeznie a nőnek az általa a tanácsadáson választott egészségügyi intézményben. Itt sor kerül egy újabb vizsgálatra, majd a terhesség megszakításának időpontját is kiválasztják. 

Az ár

Az abortusz ma Magyarországon 41.667 forintba kerül, ám bizonyos esetekben kérvényezhető ennek csökkentése, vagy akár a teljes térítési díj elengedése is. 

Abortusz a 6. hétig

A hatodik hétig a legegyszerűbb a terhességmegszakítás, ekkor ugyanis csak egy vékony fecskendő segítségével kiürítik a méhet. Sok esetben ekkor még fájdalomcsillapítót sem alkalmaznak. 

Abortusz a 12. hétig

Ekkor már altatásban zajlik a terhességmegszakítás. Elöször a testrészek eltávolítása történik, majd a koponya összezúzása. Végül a méhet belülről kikaparják. 

Via