Tudjuk, hogy az ágynemű mosása a legkevésbé szórakoztató dolog az egész világon. Ott van a paplan, a lepedő, a nagypárnahuzat és a kispárnahuzat... jaj. De minél tovább húzod, annál nagyobb az esélye annak, hogy a bacik elszaporodnak, úgyhogy érdemes rászánnod az időt! 

Milyen gyakran kell kimosnod az ágyneműdet?

Dr. Talakoub bőrgógyász szerint minimum hetente egyszer kellene kimosnod (vagy kicserélned!) a lepedődet és a paplanhuzatot. Ami pedig a párnahuzatokat illeti, a szám egészen megdöbbentő, ugyanis azokat naponta kéne cserélnünk. Tudom, hogy ez soknak hangzik, de gondolj arra a sok koszra, ami a testedben felhalmozódott, amíg nem voltál az ágyadban nap közben.

Mi történik, ha nem mosom ki?

Az emberről naponta 30 000 és 40 000 elhalt bőrsejtet választódik le, és ahol bőrsejtek vannak, ott vannak poratkák is. A Mayo Clinic szerint a poratkák az emberek által hátrahagyott bőrsejteket eszik, így a pihenőhelyed az apró élőlények otthonául szolgál. Az atkák pedig olyan  allergiás tüneteket okozhatnak, mint az orrfolyás, a tüsszögés és a szemviszketés. 

Ha pedig nyitott sebbel alszunk, az ágyneműből bármilyen baktérium bejuthat, ami bakteriális fertőzést is okozhat.

Emellett a krémek, olajok, vagy bármi, amit lefekvés előtt az arcunkra és a testünkre kenünk, felhalmozódnak a párnahuzatokon és a lepedőkön, ami kiütésekhez és bőrirritációhoz vezethet. 

Mi van, ha nem tudok ilyen gyakran mosni? 

Sok oka lehet annak, hogy nem tudsz minden egyes héten tiszta lepedőt cserélni. Mégis, van néhány lépés, amit megtehetsz, hogy te és az ágyad a lehető  legtisztább  maradjon.

  • Zuhanyozz le este, hogy eltávolítsd az elhalt hámsejteket, az izzadtságot és az egyéb koszokat!
  • Védd a párnahuzatot úgy, hogy  hajpakolással vagy mikroszálas törölközővel alszol!
  • Minden nyílt sebet ragassz le!
  • Mindig viselj pizsamát!
  • Ha van rá lehetőség, vegyél néhány új lepedőt, így egyszerűen kicserélheted a piszkos darabokat, még akkor is, ha a végtelenségig halogatod a mosást. 

Via