Régóta hallom az olasz ismerőseimtől, hogyan röhögnek-bosszankodnak mindig azoknak a német-amerikai turistáknak a háta mögött, akik beszabadulnak Olaszországba, és rögtön rendelnek ebédre egy paradicsomszószos tésztát, plusz mellé egy cappuccinót. Az olaszokról a többség azt hiszi, hogy milyen lazák, de egy csomó mindenre nagyonis szigorú szabályok vonatkoznak Itáliában – elsősorban az étkezés területén. Az egyik ilyen szabály, hogy tilos kávét étel mellé fogyasztani, és hogy az étel után után is csak presszókávé vagy maximum egy macchiato dukál.

Cappuccinót ebéd vagy vacsora után fogyasztani tilos.

Ezt az alapszabályt fejti ki és indokolja meg részletesen egy olasz férj az alábbi vírusvideóban, ami a TikTokon tesz szert egyre nagyobb népszerűségre, és ami az olasz haverjaim szerint nagyon pontosan és szellemesen foglalja össze azt, amit az olaszok 100%-a gondol a kávéfogyasztás, sőt, úgy általában az élet alapjairól.

A videón egy férj látható, aki szemlátomást fel van háborodva azon, hogy valószínűleg brit felesége Milánóban az étteremben cappuccinót akart rendelni ebéd után.

Na de miért?!

Hát íme, mit mond a férfi a videón annak indoklásaként, hogy miért nem engedi meg a feleségének, hogy cappuccinót rendeljen:

ebéd után nem ihatsz tejjel készült italokat, mert ezek reggelihez való italok.

A feleség erre megjegyzi, hogy dehát egy presszókávét ivott meg végül tejjel és azzal nem volt gond, pedig ugye az is tartalmaz tejet. A férfi válasza:

az egy macchiato volt. Nem éppen jó választás, de egy kompromisszum. Ha te egyrészt egy vadember vagy, aki ebéd után cappuccinót akar, de másrészt valamilyen érthetetlen oknál fogva nem akarsz presszókávét inni, akkor ihatsz egy macchiatót. Ezzel az olaszok nagyvonalúan viselik a barbárságodat.

A feleség erre szól a férjének, hogy ne alázza már meg azzal, hogy vadembernek meg barbárnak nevezi, amire a férj megmondja a tutit:

saját magadat alázod meg azzal, hogy ebéd után cappuccinót rendelsz! De komolyan: vannak dolgok a világban, amik a őszintén szólva a vademberség biztos jelei, és azt jelentik, hogy nem tartozol azok közé, akik értik annak az alapvető szabályait, hogy hogyan kell létezni az univerzumban.

A férfi ahhoz hasonlítja az ebéd utáni cappuccinórendelést, mintha az ember egy tálka corn flakest rendelne desszertnek: nem oda való, nincs értelme deciszámra nyakalni a tejet egy ebéd vagy (még rosszabb) vacsora után. Még mindig nincs vége ám:

ma egy jó étteremben voltunk. Aki ott cappuccinót rendel (arról most nem is beszélve, hogy egyszerűen nincs értelme kulináris szempontból), az bevallja magáról, hogy nem való a művelt társadalomba. Nem való azon emberek világába, akik felfogták, hogy mit jelent az élet. Bizonyos dolgokat nem csinál az ember: nem rendelsz cappuccinót evés után, nem teszel tejszínt a carbonarába, nem teszel ananászt a paradicsomos pizzára. Aki ember, az ilyet nem csinál, főleg Olaszországban nem.

Nézd meg a videót, szégyelld el magad, ha valaha ittál cappuccinót ebéd/vacsora után vagy valaha beadtad a derekad egy Hawaii pizzának, és jegyezd meg jól, hogy ilyet soha többé ne csinálj, ha nem szeretnéd az olaszok egyöntetű megvetését kivívni.

Ha kíváncsi vagy, hogy mi mindent mond még ez a férfi (Patrick Daniel a neve egyébként) az életről, hallgass bele a podcastjába, a címe Wise Hypocrite!