Tónusú hasizmokat szeretnél, de nincs sok időd, vagy éppen kedved edzeni? Akkor ideje, hogy kipróbáld a naponta négy percet igénybe vevő Tabata-módszert, ami csodákat művel a testtel!

Mi az a Tabata módszer?

A Tabata-módszer Izumi Tabata japán tudóshoz köthető, aki az aerob és az anaerob edzés kombinációjával megalkotta az egyik legeredményesebb fogyasztó és feszesítő edzéstechnikát. A módszer lényege, hogy az aerob és anaerob gyakorlatok kombinációja magasan tartja a pulzusszámot edzés közben. A két alapelv kombinációjából egy 4 perces edzés született, amely feszes hasizmokat varázsol kifejezetten rövid időn beül.

Mielőtt elkezdenéd, érdemes végeztetni egy gyors vizsgálatot a háziorvosoddal, hogy tutira bírod-e a kemény edzést, és biztonsággal végezheted-e.

Nagyon fontos, hogy soha ne vágj bele bemelegítést nélkül, extra fontos, hogy ezzel kezdd!

Íme a napi 4 perces edzés

  • Feküdj le a földre, és emeld fel a lábaidat 30 cm magasba. Tedd a kezeidet a fejed mögé, és emelkedj el a talajtól a felsőtesteddel is. Tartsd meg ezt a pózt 20 másodpercig.
  • Állj egyenesen, kinyújtott térdekkel. Ugorj, majd amikor a földre érsz, tárd szét a lábaidat, és hajlítsd be őket, mintha guggolni készülnél. A második földre érkezésnél pedig fontos, hogy egyenes lábban érkezz a talajra. Tehát, egyszer hajlított, egyszer nyújtott lábbal érkezz, valamint egyszer terpeszben, egyszer zárt lábakkal. Csináld ezt a gyakorlatot 20 másodpercig. 
  • A fekvőtámaszok a hasizomnak is jót tesznek, így nem maradhatnak ki. Helyezd magad a  klasszikus fekvőtámasz pozícióba, majd told fel magadat kinyújtott karokkal és lábujjakkal. Ezután húzd a térded a mellkasodhoz, és tartsd ezt a pózt 10 másodpercig. Utána lábcsere, és ugyanúgy 10 másodperc.
  • Feküdj a hátadra, és nyújtsd ki a karjaidat. Emelkedj meg a felsőtesteddel, és hajlítsd be úgy a lábad, hogy csak a feneked érje a talajt. Öleld át a térded, és húzd a mellkasodhoz. Tartsd így 20 másodpercig, és ismételd.

Fontos, hogy minden gyakorlatot egy percig végezd! Ha letelt a gyakorlatonként megadott idő, akkor ismételd meg annyiszor, amennyi az egy percbe belefér!

via