Egy kínai tanulmány vizsgálta a koffein és az alkohol termékenységre gyakorolt hatását A kutatásból pedig kiderült, hogy míg a koffein nincs különösebb befolyással a termékenységre, az alkohol azonban annál inkább, sőt fogyasztása az endometriózis kialakulásában is szerepet játszhat. 

Káros hatás

A tudósok felfedezték, hogy az alkoholfogyasztás nagyon káros következményekkel járhat a nők szervezetére nézve. A megfigyelések alapján elmondható, hogy a heti több pohár alkohol elfogyasztása jelentősen csökkenti a termékenységet a nők és egyébként a férfiak esetében is.

Beszéljenek a számok

Kiderült, hogy a heti hétnél több pohárnyi alkoholos ital elfogyasztása számszerűsítve a nők esetében hét, míg a férfiaknél kilenc százalékkal csökkenti a gyermekvállalás lehetőségét. A nők esetén pedig megnövekszik az endometriózis kialakulásának kockázata is. 

Az endometriózis kialakulása 

A kutatók arra is rájöttek, hogy a napi szintű alkoholfogyasztás elősegíti az oxidatív stressz megjelenését, ez a stressz pedig felelős lehet a petefészek ciszták megjelenéséért, végső soron pedig az endometriózis kialakulásáért. 

Mi is az az endometriózis? 

Az  endometriózis egy krónikus nőgyógyászati betegség, melynek során a méh belső felszínén jelen lévő nyálkahártya a méh üregén kívül is megtalálható. A betegség erős fájdalommal járhat, valamint szexuális problémákat is okozhat, sőt ennél súlyosabb következményekkel, akár meddőséggel is járhat. A rendszeres alhokolfogyasztás pedig növelheti az endometriózis kialakulásának kockázatát, ugyanis az alkohol serketni az ösztrogén termelődését, ami részben felelős lehet az endometrium károsodásáért. 

Csak mértékkel 

Emiatt különösen ajánlott, hogy figyelj oda mértékletességre, vagy az alkohol teljes tiltólistára helyezésére az endometriózisra való hajlam esetén. Különösen azért mert az alkohol megváltoztatja a petefészek működését, így gyakorlatilag a női reproduktív rendszer első számú ellenségévé alakítja azt. 

(via)