Bella meg Edward Cullen nagyon menő, ahogy Damon meg Stefan is (legalábbis a képernyőn). Ám a valóságban egy (energia)vámpír kicsit sem szórakoztató, mert ha a vérünket nem is, de az energiánkat és az életkedvünket olyan szinten megcsapolja, hogy nap végén valóságos élőhalottként zuhanunk az ágyba. Talán neked is van egy barátnőd, aki ilyen hatással van rád: szabályosan kicsinál. Persze, kellemetlen, fájó szembenézni az igazsággal, de ha nem akarod hosszú távon te húzni a rövidebbet, nézz szembe a ténnyel: egy energiavámpír a csaj. Csekkold a jeleket, amelyek alapján felismerheted:

1. Csak akkor keres, ha szüksége van rád

Mindannyiunknak vannak rossz napjai, amikor a munka beteszi a kaput, vagy összeveszünk a pasinkkal, és megint nem adták meg a vágyott előléptetést sem. Ilyen esetben kell a pohár bor meg a legjobb spanci, akinek kiöntheted a szívedet. Na igen, de mi van, ha sosem éred el? Vagy felhív és leráz? Oké, neki is van élete, nem érhet rá mindig. De mi a helyzet akkor, ha csak akkor keres, amikor akar tőled valamit? Lelkizni egy sort vagy szívességre vágyik? Te mindig megkérdezed mizu vele, dobsz neki egy poénos képet, ő meg csak akkor reagál vagy ír vissza, ha akar tőled valamit.

2. Igazi drámakirálynő

Kezdjük azzal: szinte minden talin leginkább ő beszél és róla van szó. A múlt héten hajba kapott a fiújával, azelőtt a főnökével. Tegnap meg nem kapott időpontot a körmöséhez. Egyszóval: mindig van valami baja. Alig jut eszedbe olyan eset, amikor jó hírrel szolgált volna, de legalábbis pozitivitás áradt volna belőle, nem pedig negativitás, gyűlölet és kritika. Az ő életében mindenki rossz és ostoba, és természetesen ő a kivétel.

3. Nem fogadja meg a tanácsodat

Igazi jó barátként türelmesen végighallgatod az előbb említett panaszáradatát. Majd mikor tanácsot adsz neki, ő leszólja vagy egyszerűen meg sem fogadja. Vagy százszor elmondtad, hogy szakítson a nárcisztikus pasijával, akivel nem tart semerre a kapcsolatuk és boldogtalan, de ugyanúgy kapaszkodik belé. Ha el is küldi: visszafogadja. Már nem is tanácsolsz neki semmit, mivel fel tudnál robbanni attól, hogy ugyanazt a hibát követi el újra meg újra. Figyelj, ez nem a te hibád! Az ilyen érzelmi meg energiavámpírok nem akarnak megoldást. Csak picsogni!

4. Érezhetően nem vagy neki fontos

Most komolyan: mennyi idő, mire visszaír neked vagy visszahív? Foglalkozik a véleményeddel? Megkérdezi, mi van veled, segíthet-e valamit? Légy őszinte magaddal, hát nem azt érzed, hogy egyedül evezel a csónakban?

5. Nem számít, min mész keresztül, ő átélt már rosszabbat is

Tegyük fel, valami csoda folytán mégiscsak meghallgatja a te bajodat. Rosszabbik esetben egyből leszól: te vagy a hibás, a buta tyúk, aki mindent rosszul csinál, és természetesen ő sokkal okosabb nálad. A jobbik esetben csak közli veled, hogy az piskóta, ami veled történt, hiszen ő már ezerszer rosszabbat is átélt. Megcsaltak? Őt is megcsalták, és még meg is lopták! Kirúgtak? Az semmit, őt is kirúgták, és még a méregdrága ruhája is elszakadt aznap! Ne is számíts tőle együttérzésre!

6. Képtelen örülni a sikerednek, az örömödnek

Azok az emberek, akik soha nem örülnek a sikereidnek, nem igazi barátok. Láthatod a szemükön, ha elmondod nekik, hogy eljegyezték/előléptették/terhes lettél. Mosolyognak, de a szemük rideg marad! Rosszabbik esetben azt is előadják, hogy ami történt veled, nem nagy cucc. Eljegyeztek? Na, és, lehet, el sem juttok az oltárig! Terhes vagy? Hamarosan meghízol! Előléptettek? Képzeld, őt is fél évvel ezelőtt!

Egyszerűen irigy, féltékeny, szeret középpontban lenni, és ha nálad nem ő legfontosabb: lazán levált egy másik barátra.

7. Nem csinál végig semmit és mindig másokat hibáztat

Elkezdett diétázni, de az első hónap után feladta. Beiratkozott egy angol nyelvtanfolyamra, de két hét után megunta. Ha te valamelyiket is végigcsináltad, akkor megtalálja a módját annak, hogy lehúzzon. Ráadásul bármilyen kellemetlenség vagy kudarc éri az életben, mindig másokat hibáztat érte. A diéta volt követhetetlen, és az angoltanár is rosszul tanított. Ha pedig összerúgta a port a szerelmével, arról a pasija tehetett, és habár ő törte össze a kollégája bögréjét, az sem az ő hibája: minek tette munkatársa az asztal szélére?

Szóval, ha ezzel a barátnőddel minden egyes találkozó és telefonhívás után azt érzed: lejöttél az életről, akkor valószínűleg érzelmi, illetve energiavámpír, akit lehet, hogy offolnod kellene!

Via

Olvasnál még valamit?

10 jel, ami lebuktatja a nárcisztikus barátot

9 jel, hogy véget fog érni a barátságotok

10 figyelmeztető jel, hogy mérgező kapcsolatban vagy