Az esküvők egyik kihagyhatatlan pillanata, amikor a család és a barátok ajándékokkal köszöntik az ifjú párt. Azonban van néhány illem, amit érdemes betartani annak érdekében, hogy senkit se bántsunk meg. 

Milyen ajándékot adjunk?

Két-három évtizeddel ezelőtt egyértelműen a tárgybeli ajándékok domináltak a lagzikon, ám mostanában előfordul, hogy inkább egyesek élményeket, különböző programokat adnak ajándékba a párnak, de a kaparós sorsjegyek nélkül is sokszor nehéz elképzelni egy esküvőt

Van, amivel nem lehet mellé lőni 

A hagyományos ajándékokkal semmiképp sem hibázhatunk, ugyanis a pár később hasznukat veheti az otthonukban. A friss házasoknak örök emlék lesz akkor is, ha nem teljesen az ő stílusuk az adott ajándék. 

Számítsuk ki az ajándék mértékét 

Az ajándék mértéknek legalább akkorának kell lennie, hogy fedezze az esküvőn való részvételt. A mai világban ez minimum 20 ezer forint, de akár nagyobb összeg is lehet attól függően, hogy mennyire elegáns esemény, milyen programok lesznek, valamint mennyire állunk közel a párhoz. 

Ha rendkívüli közeli viszonyt ápolsz a párral vagy az egyikükkel, esetleg te leszel a tanú, akkor illik több pénzt adni, de arra figyeljünk, hogy bizonyos személyeknél pl. szülőknél ne ajándékozzunk többet, mert abból akár feszültség is lehet. 

Inkább kérdezzünk rá

Ha a meghívón nem tüntetik fel, hogy pontosan milyen ajándékra is vágynak, akkor érdemes megkérdezni a házasodó párt vagy valamelyik közeli rokonukat. Ha azonban nem kapsz választ akkor az élményekkel vagy hagyományos tárgyi ajándékokkal nem lehet hibázni.

Készpénz jöhet?

Nagy általánosságban a párok feltüntetik az esküvői meghívón, ha készpénzt szeretnének ajándékba. Ha azonban mégsem, akkor érdemesebb rákérdezni, mert míg egyesek örülnek a borítéknak, másoknak inkább bántó gesztus.

Mit tegyél, ha nem tudsz résztvenni? 

Bizony, ha valamilyen okból nem tudsz részt venni a nagy napon, akkor is illik ajándékot küldeni, ugyanis számítottak a te jöveteledre is. Nyilván ilyenkor az ajándék értéke is lehet kevesebb, de egy szép virágcsokor vagy egy ajándékkártya biztosan jól esne a párnak. 

Via