A különösen érzékeny, érintésre már-már fájdalommal reagáló mellbimbók legalább egyszer minden nőt érintenek - de olyanok is vannak, akik havonta, sőt, hetente szenvednek tőle! Néha ez teljesen normális, ám vannak olyan helyzetek, mikor a mellek fájdalma igen komoly bajt is jelezhet. 

1.    Hormonok

A női mellek érzékenységének elsőszámú és leggyakoribb oka a hormonváltozás: a menstruáció előtt, alatt és után pár nappal ugyanis különösen érzékenyek lehetnek a mellbimbók, ami a magas ösztrogénszint miatt lehetséges. Valakinél ez a tünet a menstruáció velejárója, de olyan is van, aki csak néha tapasztalja ezt a kellemetlenséget.


2.    Fertőzések

Ha nem vagy terhes, az érzékeny melleknek pár napon belül el kell múlniuk – amennyiben ez nem történne meg, akkor lehetséges, hogy elkaptál valamilyen fertőzést. 

Bár a mellgyulladás elsősorban csak a szoptató kismamákat érinti, nőkkel és férfiakkal egyaránt előfordulhat. A baktériumok ilyenkor a mellbimbón lévő mikrosérüléseken át bejutnak a mell belső szöveteibe, ami a mell melegségérzetével, pirosodásával, gyulladásával, valamint lázzal és a nyirokcsomók megduzzadásával járhat. Jellemzően féloldalasan alakul ki ez a fertőzés, ami antibiotikumokkal hatásosan kezelhető, súlyos esetben, tályogok kialakulásakor viszont műtétekre is szükség lehet. Ha bármi hasonlót észlelsz magadon, az első utad az orvoshoz vezessen!

3.    Melltartók

Lehetnek bármilyen szépek, a csipkés és hímzett csodák, a túl szoros és túl kicsi melltartók könnyen előidézhetnek melltájéki fájdalmat. Különösen igaz ez a sportmelltartókra, amiknek jól kell tartaniuk, de azért nem szabad, hogy kényelmetlenek legyenek! 

4.    Mosópor

Az is gond, ha ritkán mosod a melltartókat, mert ilyenkor az elhalt hámsejtek és az izzadsággal kiáramló baktériumok mind a melltartóban kapnak helyet; ám az sem jó, ha minden egyes használat után bedobod őket a mosógépbe. A mosóporok könnyen irritálhatják az érzékeny bőrfelületet, ezért a melltartókat érdemes babaruháknak szánt, hipoallergén termékekkel tisztítani! 

5.    Bőrproblémák

Ekcéma, bőrgyulladás (deramitisz), pikkelysömör (psoriasis), allergiák vagy bármilyen más bőrt érintő problémák érinthetik a mellet, ezért könnyen lehet, hogy az érzékenység mögött ilyesmi gondok állnak. Ha hajlamod van a bőrproblémák kiújulására és több napja nem múlnak el a tünetek, mindenképpen keress fel egy bőrgyógyászt!

6.    Szex 

Lehet, hogy egyáltalán nem is emlékszel az erőteljes mellmarkolászásra vagy a mellharapdálásra, annyira elkapott a hév – de ettől még nagyon is könnyen előfordulhat, hogy ettől fáj annyira a melled. Kérdezz rá a partneredtől, hogy volt-e ilyen, ha neked nem rémlik hasonló és ha igennel felel, legkésőbb pár nap múlva el fog múlni ez a kellemetlen érzés.

7.    Mellrák

Bár csak nagyon ritka esetekben fordul elő, de mindenképpen meg kell említenünk a mellrákot a tartós és a már kialakult mellfájdalom okaként. A mellbimbón és a mellbimbó körül jelentkező ekcémaszerű elváltozások például nagy eséllyel erre a kórra utalhatnak. Ha évente jársz mammográfiára, ezt általában ki tudják szűrni, de ha már évek óta nem voltál, akkor azonnal irány az orvos!

8.    Terhesség

A terhesség alatt különösen érzékenyek lesznek a mellek, ami elsősorban az egyre erősödő véráramnak tudható be – így készíti fel a test a melleket az anyatejes táplálásra. Ebből következik, hogy a napokon át feszülő, érzékeny mellek a terhesség első tünetei is lehetnek. Amennyiben ezt tapasztalatod, végezz el egy terhességi tesztet vagy menj el egy vérvételre, biztos, ami biztos! 

9.    Szoptatás

Az anyatejes táplálás miatt nemcsak érzékenyek, hanem szárazok és kisebesedettek is lehetnek a mellbimbók – ez úgyszintén teljesen normális. Ma már remek krémeket és kenőcsöket lehet kapni rájuk, amik hatásosan segítenek a probléma megoldásában. Személyre szabott tanácsokért fordulj bátran a nőgyógyászodhoz, a háziorvosodhoz vagy a szoptatási tanácsadódhoz!

Via