A legtöbb ember imádja a kávét, pláne a hűvös időben egy bögre forró latte vagy capuccino életmentő tud lenni. Azonban sajnos a koffein a nap egy bizonyos szakában, jellemzően délután 2 után már egyáltalán nincs kedvező hatással a szervezetedre, sőt az éjszakai alvásod minőségét is negatívan befolyásolhatja. 

Mi történik, ha délután 2 után kávézol? 

Ha délután 2 után nyúlsz kávéhoz, akkor az megzavarhatja a szervezetedben a melatonin termelését. A melatonin pedig az a hormon, ami egyebek között a nyugodt, pihentető éjszakai alvásért felelős: észrevetlenül felügyeli ugyanis az alvási szakaszokat és jelzi a testnek, mikor érkezett el a lefekvés vagy éppen az ébredés ideje. A szervezet melatonin termelése egyébként kb. két órával a lefekvés előtt kezd el megugrani, aztán pedig éjjel 2 és 4 óra között tetőzik, ezt követően pedig csökkeni kezd. 

Az sem mindegy, mikor fekszel le 

Persze mindez így önmagában nem teljesen helytálló, ugyanis befolyásoló tényező lehet az is, hogy te pontosan mikor fekszel le aludni. A témában készült különböző tanulmányok azt mondják, hogy a koffein akár hat órával az elfogyasztása után is megzavarhatja az alvást, így egy vagy több órát is veszíthetsz a pihenődiődből. Vagyis, ha te este 8 órakor fekszel le aludni, akkor érdemes még délután 2 óra előtt legurítani az utolsó kávéd, de, ha később térsz nyugovóra, akkor egy kicsit későbbi időpont is belefér. 

Mivel válthatod ki a kávét? 

Ha úgy érzed nem bírod ki koffein nélkül próbáld ki a fekete vagy zöld teát, de a kólát és az energiaitalt mindenképpen kerüld, mert azok pontosan ugyanolyan hatással lehetnek a szervezetdre, mint a kávé. A fekete és zöld teával is bánj csínján: tudd előbbi fele, utóbbi harmadannyi koffeint tartalmaz, mint a kávé, így közvetlenül lefekvés előtt ezeket sem javasolt inni. 

De akkor mivel tartsd ébren magad? 

Tévhit azt hinni, hogy csak a koffein tartalmú italok képesek arra, hogy ébren tartsanakm mondjuk munka közben. Ha úgy érzed délutánra már elfáradtál egy kicsit, akkor jó megoldás lehet kinyitni az ablakot, hogy beáramoljon egy kis friss levegő. Az álmosság egyik oka lehet ugyanis, hogy nincs elég oxigén a helyiségben. Jó ötlet lehet az is, ha sétálsz egy kört az udvaron vagy a ház körül, de fontos a megfelelő hidratálás is, szóval a víz fogyasztásról se feledkezz meg, akkor sem, ha teljesen elmerülsz a melóban. 

Szavazás

(via)