A s'mores fagyi a klasszikus gyerekkori ízeket idézi: vaníliafagylalt, égetett pillecukor, ropogós keksz és csokoládé – a kombináció, aminek senki sem tud ellenállni.
Mutatunk egy pofonegyszerű receptet, amit otthon is egyszerűen elkészíthetsz!
Előkészület
A fagylaltkészítő gép keverőtálját tedd a fagylaltkészítés előtti napon a fagyasztóba.
A fagyi alapja
Hozzávalók:
2 csésze tejszín
2/3 csésze zsíros tej
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 teáskanál só
6 tojássárgája
1/3 csésze cukor
- Öntsd a tejet, tejszínt, a vaníliakivonatot és a sót egy közepes méretű lábasba, majd közepesen alacsony hőfokon forrald fel.
- Egy közepes tálban verd fel a tojássárgáját és a cukrot habverővel addig, amíg a keverék sűrű és világos nem lesz.
- Egy merőkanál segítségével lassan és egyenletesen öntsd a tejes keveréket a tojásos-cukros keverékhez, közben végig kevergesd habverővel. Ezt a folyamatot ne siettesd, máskülönben a fagyidból rántotta lesz. Az egész masszát alacsony lángon melegítsd, és körülbelül 8 perc alatt főzd pudinggá.
- Hagyd a pudingot szobahőmérsékletűre hűlni, majd fedjd le, és tedd a hűtőbe legalább 4 órára, de lehetőleg egy éjszakára.
s'mores
Hozzávalók:
kb. 1 csésze csokoládéforgács
2 csésze mini mályvacukor
6 db Graham keksz, apró darabokra törve (helyettesíthető háztartási keksszel vagy zabkekkszel)
- Törd össze a Graham kekszet kicsi darabokra.
- Tedd az apróra vágott csokoládét vagy csokiforgácsot egy kisebb lábasba, és néhány percig, alacsony lángon olvaszd meg.
- A mályvacukrot dobd be körülbelül 1 percre a sütőbe, amíg kellőképp megbarnul, majd hagyd 5 percig hűlni.
- Végezetül öntsd a kihűlt pudingot a fagylaltkészítő gép táljába, és 5-7 percig keverd. Fokozatosan add hozzá a mályvacukrot, egy kanál segítségével pedig apránként csepegtesd bele a csokoládét. Az ínycsiklandozó desszert akkor van kész, amikor elérte a fagylaltállagot.
Amikor a házi készítésű fagylalt először kerül ki a fagylaltkészítőből, egészen lágy állagú lesz. Fogyaszthatod így is, de ha keményebb fagyira vágysz, dobd vissza kicsit a mélyhűtőbe. Tálalás előtt legalább két órán át tartsd a fagyóban, majd tálalhatod kehelyben, tölcsérben, vagy akár két graham-keksz között is, fokozva a s'mores-élményt!