A fogamzásgátló tapasz alapvetően nem túl ismert, pedig egy teljesen legális fogamzásgátlási lehetőség. Most összeszedtünk minden lényeges információt, amit tudnod kell róla. 

Mi is ez pontosan? 

A fogamzásgátló tapasz gyakorlatilag olyan mint egy hagyományos sebtapasz, legalábbis, ami a technikai részét illeti. A felkarra, a hát felső részére, vagy a has aljára kell ragasztani, megfelelő használat esetén pedig nagyjából 91 százalékban hatékony a terhesség megelőzősében. Ennek a módszernek a fő vonzereje az, hogy a tablettákkal ellentétben csak hetente egyszer kell új tapaszt felhelyezni. 

A működése hasonló 

Működésében azonban nagyon hasonlatos a tablettához, ugyanis pontosan ugyanazt azt az ösztrogén és progeszteron kombinációt tartalmazza, mint a legtöbb fogamzásgátló tabletta. Az egyetlen különbség, hogy a tapasz esetében a hatóanyag a bőrön át szívódik fel, nem pedig az emésztőrendszeresen keresztül. 

 Nem mindegy, hova teszed fel 

A fogamzásgátló tapasz esetén nagyon kell arra ügyelni, hova helyezed fel, ugyanis az egyáltalán nem mindegy. Szakértői javaslatok szerint a felkar, a hát felső része, a has alsó része, vagy a fenék lehet a megfelelő hely. A javaslatok szerint azokat a területeket kell kerülni, ahol szűkebb a ruházat, így például a mellek környéke nem jó választás. Valamint érdemes lehet hetente váltogatni a helyeket, hogy a tapasz ne irritálja túlságosan a bőrt. 

Hasonló mellékhatások 

A tapasznak is hasonló mellékhatásai lehetnek, mint a tablettának, így előfordulhat fejfájás, fájó mellek, rosszkedv vagy éppen hányinger. 

Nem nedvesedik át? 

A tapaszt szerencsére úgy tervezték, hogy akár egy hosszabb habfürdőt is vehetsz vele, nem fog átnedvesedni. Így attól nem kell egyetlen percig sem tartanod, hogy leesik zuhanyzás vagy fürdés közben. Ha valamilyen szerencsétlenségnél fogva ez mégis előfordul, akkor helyezz fel egy másikat.

Azonnali védettség?

A tapaszt a mentsturációs ciklus bármely pontján elkezdheted használni, de ha a menzesz első néhány napjában helyezed fel először, akkor biztosan azonnal védve leszel a terhesség ellen. A hónap egyéb más szakában azonban plusz fogamzásgátlási módszer (óvszer) ajánlott. 

Ha elfelejeted felrakni 

Ha elfelejted felrakni, akkor az olyan, mintha kihagynál egy tablettát. Viszont ne ess pánikba: csak helyezz fel egy új tapaszt, egy hétig pedig használj tartalék fogamzásgázló módszert. 

(via)