Szakszerű fogmosás

Itt persze nem arról szeretnénk írni, hogy mindenki rendszeresen mosson fogat – hiszen ezt már óvodás korunk óta ismerjük. Viszont az nem mindegy, hogy mikor és mivel mosunk fogat. A jól kiválasztott és rendszeresen cserélt fogkefe ugyanis rengeteget jelent. Ilyen szempontból pedig a klasszikus fogkefék mellett az elektromos fogkefe különféle típusai között is érdemes lehet körbenéznünk. Elektromos fogkefékből ugyanis többféle – egyedi igényeket is kiszolgáló – modell létezik már, akár fogfehérítő funkcióval is.

Figyeljünk zománcot elszínező ételekre, italokra

Na és persze a dohányzásra. A vörösbor, a kávé és a tea mind ebbe a kategóriába tartoznak, sőt az erősen szójaszószos ételek is. Nem kell persze megijednünk, ezek az ételek és italok egészségesek, és nem azonnal fogják kifejteni a hatásukat. Pont emiatt nyugodtan fogyaszthatjuk őket, csak figyeljünk oda az elszínező hatásukra. Ha tehetjük, az ilyen ételek után azonnal mossunk fogat – a fogfehérítő fogkrém a legjobb ilyenkor –, vagy rágjunk el egy cukormentes rágót. A rágógumi ugyanis fokozza a nyáltermelést, és segít étkezés után „átmosni” a fogainkat – sőt, még a fogszuvasodást is megelőzi. Ezzel a módszerrel elejét vehetjük annak is, hogy lepedék formájában a fogunkra tapadjanak a színezőanyagok.

egészséges fogak

Rendszeres fogorvos látogatás

A fogkőlerakódás és a lyukas fogak szintén hozzájárulnak az elszíneződéshez. Ha van szuvas fogunk, az egy valódi baktériumtanyát jelent, ahonnan folyamatosan áradnak a káros baktériumok a szájüregünkbe. Ez pedig bizony gyors lepedékképződést, és a fogak elszíneződését jelenti majd. Évente legalább egyszer ellenőriztessük a fogainkat. Ha pedig már megtörtént a baj, akkor mindenképp oldjuk kezeltessük a problémát a megfelelő szakemberrel. Enélkül ugyanis hiába  akarnánk fehéren tartani a fogainkat. Ezen kívül a megfelelő szájápolás is lényeges. Használjunk megbízható fogfehérítő fogkrémet – olyanokat, mint amiket például az Oral-B is gyárt. Ha pedig valóban fehérebb fogakat szeretnénk, akkor akár a fogorvosi vagy az otthoni fogfehérítést is választhatjuk.

Megfelelő étkezés

A cukros ételek és a szénsav károsíthatják a fogzománc felületét. A károsodott fogzománc pedig sokkal hajlamosabb az elszíneződésre. Akkor is ez a helyzet, ha nem rendezett az állandó gyomorégésünk – a gyomorból felszabaduló savak ugyanis szintén ugyanilyen hatással bírnak. Derítsük ki a gyomorégésünk okait, és lehetőleg csak módjával fogyasszunk cukros édességeket, valamint szénsavas üdítőket. Ha kevés kalciumot, D-, A- és K-vitamint tartalmazó élelmiszert fogyasztunk, azt pedig a fogaink egészsége is megsínyli – ez pedig gyorsítja az elszíneződést.

Rágjunk

Ez talán furán hangozhat, de rágás nélkül nem nagyon léteznek egészséges és erős fogak sem. A kalcium jelentős része ugyanis az ez által keletkező erőhatás által szívódik fel. Vagyis akkor a leghatékonyabb, ha a szervezetünk az adott területen használja is a „csontjait”. S mivel a fogunk is hasonlóan viselkedik ilyen szempontból, ezért egyáltalán nem teszünk jót a fogunkkal, ha kizárólag puha ételeket fogyasztunk. A fogsorunk ugyanis arra lett kitalálva, hogy rágjon – ezért a szétfőzött ételek kizárólagos fogyasztása a fogak leépüléséhez vezethet.