Mutatjuk, mire érdemes figyelned a fogmosásnál, ha nem akarsz rossz leheletet! 

A jó szájhigiénia az egészségünk többi részére is hatással van, ennek ellenére az Egészségügyi Világszervezet szerint a fogszuvasodás a leggyakoribb nem fertőző betegség a világon.

Nagy probléma, hogy sokan vagy elhanyagolják a szájukat, vagy pont, hogy túlzásba esnek, és olyan mértékben fertőtlenítik a szájüreget, hogy felborul annak mikrobiom egyensúlya. Akárcsak a bélrendszerünkben, a szájban is vannak jó és rossz baktériumok, ha pedig az egyensúly megbomlik -  például olyan termék használatával, ami megöli a szájban lévő baktériumokat -, problémák léphetnek fel.

Miért olyan fontos a szájhigiénia?

A kiegyensúlyozott szájüregi mikrobiom és az ép fog egészséges légutakhoz és helyes harapáshoz vezet. És van egy jó hírünk is: egy tanulmány szerint az egészséges száj akár 10 évvel is növelheti a várható élettartamot! Ha azonban valami elromlik, az kihathat az általános közérzetedre, sőt a mentális egészségedre is. Nem is gondolnád, hogy hány betegség kapcsolódik a szájüregi egészséghez, köztük a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt még az Alzheimer-kór is!

Ne kövesd el ezt a hibát!

Oké, most egy kicsit túlzunk, de valószínűleg ismerős a helyzet: közvetlenül reggeli után, a legkeményebb fogkefével felvitt szupermentolos fogkrémmel tisztítod a szádat, majd olyan erős szájvízzel öblögetsz, hogy belekönnyezel. Ez túl sok a szánkban lévő mikrobiomnak, és ez lehet az egyik oka annak, hogy rossz lesz a leheletünk, hiába ügyelünk kényesen a fogaink egészségére.

így csináld!

  • A szakértők azt javasolják, hogy étkezés után fél órával mindig mossunk fogat.
  • A reggelinél azonban kivételt tehetsz: az olyan savas ételek, mint az alma vagy a narancs, amelyeket gyakran fogyasztanak reggelire, megtámadják a fogzománcot. Tehát ha reggel étkezés előtt mosol fogat, a fogkrémben lévő ásványi anyagok segítenek, hogy a fogak ellenállóbbak legyenek a savas támadással szemben.
  • Használj fogselymet, hogy a fogak közötti ételmaradékot és lepedéket is el tudd távolítani. 
  • Tisztítsd meg a nyelvedet rendszeresen a fogkefével, mert ezt a területet is sokan elhanyagolják, pedig a baktériumok könnyen megtelepszenek rajta, rossz leheletet okozva.

Via