Ha nyár, akkor fagyi! Persze van egy tábor, aki szerint ha tél, akkor is fagyi. Elsőre azt gondolhatnánk, az voksol inkább az otthoni fagyikészítésre, aki imádja a kihívásokat, pedig az igazság pontosan ennek az ellentéte: sokkal egyszerűbb a fagyit összerakni, mint magadat, hogy elhagyd az otthon légkondicionált melegét, hogy fagyit vehess.

Nem baj, ha nincs sok időd

Nem kell, hogy Jamie Oliver legyél, a receptet tulajdonképpen addig egyszerűsítheted, ameddig csak akarod. A Gorenje fagyigépének tulajdonképpen pont ez a szuperereje. Ha 10 összetevőt dobsz bele, akkor is ehető eredményt ad, de ha csak kettő van itthon, akkor is. Csak akkor nem fagyi lesz, hanem sorbet, vagy joghurt, vagy csak jeges ital, ez a rendszernek teljesen mindegy.

Amit beleteszel, azt lehűti, és valamilyen úton-módon desszert lesz belőle. Igazából nem tudsz annyira link lenni, hogy olyat dobj bele, ami nem lesz finom. 

Nem kell kavargatnod, vagy bárhogyan beleavatkoznod, egyetlen dolgod van a készítés során: békén hagyni. Tudom, ilyenkor ez a legnehezebb, mert ha főznöd kellene, akkor nincs kedved. Ha nem kell, akkor éppen szakácskönyvi magasságokba emelkedsz, szorgosan flambírozva. Nekem sem ment a türelem, 40 percen keresztül néztem ahogyan a keverék meg a gép forog, közben öt percenként kikérve a környezetem véleményét, hogy 

Szerinted ez már fagyi?

Persze a gép addig nem áll le, amíg nem lesz az, tehát pánikra semmi okunk, már csak azért sem, mert az esti csajbulira is bevetheted. Ugyanis kiváló jeges koktélok születhetnek a géppel való együttműködésetekből, a jó hír pedig az, hogy nem kell mellette üvöltve énekelni a kedvenc dalaitokat, mert a gép csendes. És nem ilyen marketing csendes, hanem tényleg csendes. 

Nincs kötött recept

Ha hagyományos, cukros verziót készítesz, akkor 4 embernek simán elég, három méretes gombócnyi adagot kínálva egy főnek. Ha cukormenteset, akkor abból ugye nem kell tartalékolni, érdemes duplán bekészülni, mert amúgy is csak holnaptól diétázunk. 

Mint mondtam, nekem 40 perc volt az elkészítési idő, mert én nagyban játszottam. Az egész családot idegyűjtöttem, hogy én most fagyikészítést prezentálok. Így csurig töltöttem a gépet, ami tényleg szépen megbirkózott vele, én biztosan nem kavargattam volna eddig, úgyhogy büszke voltam rá. De ahogyan tapasztaltam, minél kisebb adagot szeretnénk, vagy minél hidegebb anyaggal dolgozunk, annál rövidebb ideig kell várnunk az eredményre. 

Trükkösöknek külön verzió: a kész keveréket 15 percre fagyasztóba rakjuk mielőtt a gépbe kerül, és akkor igazi szövetséget alkotva tehermentesítjük a kedvenc masinánkat. 

Az biztos, hogy az összes környezetemben élő vegán, paleo, laktózérzékeny, gluténérzékeny és persze diétázó imába foglalja a nevem, és inkább jönnek hozzám a jövőben a gépem, mint a társaságom miatt. De ez engem egyáltalán nem bánt, ilyen kamufőzéssel még nem sikerült ekkora népszerűségre szert tennem. Úgy érzem, jó kis csapat leszünk én és a Gorenje fagyigépem.