Nem feltétlenül rossz vagy káros egy érdekbarátság. Szinte mindenkinek akad egy-egy olyan név az ismerősei között, akivel a kölcsönös érdek köti össze. Hiszen attól még lehetsz jóban valakivel, hogy csak bizonyos alkalmakkor keresitek egymást! Az már más kérdés, mikor úgy hiszed, van egy igazi BFF-ed, akivel a szereteten, a közös élményeken és azonos érdeklődési körön alapszik a kapcsolatotok, de a valóságban full mást gondoltok a barátságotokról. 

Te is ezt érzed, azért vagy itt? Akkor a következő jelek segíteni fognak eldönteni azt, ha csakugyan sikerült egy érdekbarátot kifogni.

1. Nem lehetsz önmagad a jelenlétében

A szeretetteljes baráti kötelékeket átjárja a bizalom és az elfogadás, így önmaga lehet az ember. De ha te úgy érzed, nem lehetsz őszinte, mert megsértődik vagy rejtegetned kell előtte az egyik oldaladat, mivel tudod, hogy nem tetszik neki, nem fogadja el, az nem igazi barátság. 

2. Mindig segítséget, tanácsot vagy pénzt kér

A legtöbbször csak akkor keres, amikor problémája van és panaszkodni szeretne? Vagy előszeretettel kér állandóan kölcsönt, akár pénzről vagy ruháról legyen szó? Amikor úgy érzed, csak olyankor hív, amikor akar tőled valamit, legyen az szívesség, tanács, akkor valóban érdekbaráttal lehet dolgod. Amúgy meg eltűnik, nem ír, de mikor vigyázni kell a kutyájára, vagy meg kell hallgatni a lelki fájdalmát, egyből megtalálja a telefonszámodat.

3. Sosincs a közelben, amikor szükséged lenne rá

Az igaz barátok támogatást nyújtanak a nehéz időkben. Mint azt előbb olvashattad, az érdekbarát folyton kér, de az igazság az: szinte sosem ad. Amikor neked van szükséged segítségre, támogatásra, hirtelen elnyeli a föld. Ha egy  barátod  túl gyakran hagy cserben, akkor az kamu barát.

4. Mellőz téged

A valódi barátok várják a találkozást, keresik egymás társaságát, szívesen mennek együtt szórakozni, jó és rossz időkben egyaránt. Tehát, ha gyakran kapod magad azon, hogy sosem hív meg sehova, vagy pedig mindig mással megy el bulizni, kávézni, akkor nem is vagy olyan fontos neki.

5. Nem értékeli a véleményedet

Nem kíváncsi arra, miről, mit gondolsz. Ha panaszkodik, nem akarja, hogy tanácsot adj neki, vagy elmond a meglátásaidat, csak lelki szemetesládának használ. Amennyiben valamiben mégis kikéri a véleményedet, akkor utána azt megkérdőjelezi és ítélkezik feletted.

6. Nem mutat őszinte érdeklődést az életed iránt

Gyakran azt veszed észre, a barátod megosztja veled mindazt, ami zavarja vagy érdekli, de úgy tűnik, elveszti az érdeklődését, vagy elhallgat, amikor te mesélsz magadról. Ez egy újabb jele annak: csak kihasznál téged. A jó barátok ismerik egymást, és tisztában vannak egymás érdeklődési körével, szeszélyeivel, céljaival, valamint az egymás életében zajló új fejleményekkel és eseményekkel.

7. Mindig hozzá igazodsz

Az érdekbarát elvárja tőled, hogy mindig készen állj teljesíteni szeszélyeit, megold a gondjaidat vagy ráérj akkor, amikor ő. Persze ez fordítva már nem működik! Soha nem áll melletted, amikor szükséged lehet a segítségére vagy támogatására!

8. Addig keres, amíg jól megy a szekered

Tavaly - meg azelőtt, meg talán azelőtt -, elhívtad nyaralni, és minden költséget te álltál, mert tudod: neki nem volt rá kerete. Idén erre nem volt pénzed, és egész nyáron nem is keresett téged. Amíg rendszeresen állod a kávéját vagy ajándékokat veszel neki, érdekes vagy a számára, és láthatóan szeret. Amint ez megszűnik, kámforrá válik.

Via