Manapság már alig van olyan ember, aki ne kávézna. Habár egy italról beszélünk, mégis különböző formában fogyasztják: van, aki feketén, van, aki tejjel, míg más cukorral vagy tonikkal szereti feldobni a reggeli ébresztőjét. Azonban akadnak olyan tények, melyeket egészen biztosan még te sem tudtál. 

A kávé egy gyümölcs

Igen, valójában a  kávébab  nem egy növény, hanem egy gyümölcs. Kávébogyóként ismerik, de kávécseresznyeként is emlegetik. Ez egy ehető gyümölcs, amelyben a kávébab található.

Az eszpresszó Nem tartalmaz sok koffeint

Annak ellenére, hogy azt gondolhatnják, hogy az eszpresszó rengeteg  koffeint  tartalmaz, ez valójában nincs így. Méretéből adódóan átlagosan csak harmadát tartalmazza annak a koffeinmennyiségnek, ami egy normál csésze kávéban van.

Nagy mennyiségben halálos

Nem ajánlott a túl sok kávéfogyasztás. Tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy 100 csésze kávé elfogyasztása már halálos, ugyanis a koffeintartalom meghaladja azt a szintet a szervezetünkben, ami után már nincs visszaút.

Kétféle kávébabból létezik

A világ kávéjának 99 százaléka kétféle babból, arabicából és robustából készül. Az arabica a legnépszerűbb, a világ lakosságának több mint 70 százaléka fogyasztja. Főleg Dél-Amerikában, Brazíliában termesztik. A robusta vele ellentétben viszont Afrikából és Indiából származik. Koffeintartalma több mint kétszerese az arabicának.

Nem mindig volt ital

Az első lakosok, akik kávét fogyasztottak, nem italként kortyolgatták a fekete nedűt. Afrikai törzsek annak idején felfedezték, hogy az őrölt kávébab állati zsiradékkal kombinálva nagyon finom, ezért gyakran készítették. Hasonló lett, mint a mai fehérjeszeleteknek.

A kávé és a kecske esete

A legenda szerint az etióp pásztorok még a 9. században fedezték fel a kávét, ugyanis megdöbbenve tapasztalták, hogy a kecskék mennyire felélénkültek a kávébab fogyasztása után.

George Washington találta fel az instant kávét

Nem a volt elnök, hanem egy azonos nevű belga feltaláló állt elő az ötlettel még 1906-ban. Azonban hiába alkotta meg ezt a nagyszerű találmányt, 50 évig borzasztó íze volt, és sok ember utálta. Csak jóval később került a boltokba az a változata, ami ma már sokak kedvence.


via