Nincs karácsony süti nélkül! Ha úgy érzed, idén kicsit eltérnél a bejgli és mézeskalács kombótól, mutatunk egy nagyon izgalmas alternatívát, íme a kávébabka.

Mire lesz szükséged a kávébabkához?

  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 30 g cukor
  • 130 ml tej
  • 30 g liszt

Mire lesz szükséged a kávés-fahéjas-diós töltelékhez?

  • 75 ml kávé
  • 50 ml tej
  • 150 g dió
  • 90 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek fahéj
  • 1 tk keményítő

Hogyan készül a kávébabka?

A tésztához az élesztőt, a cukrot és a vaníliás cukrot a langyos tejben 10 percig felfuttatjuk, amíg a folyadék bugyborékolni kezd. Ezután adjuk hozzá az olajat és a lisztet, keverjük sima tésztává, és hagyjuk langyos helyen kelni körülbelül 1-2 órát.

A töltelékhez forraljunk fel egy csésze kávét, és tegyük egy tálba a tejjel és a darált dióval együtt. Alaposan keverjük össze.

Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a kávés-diós keveréket és a keményítőt, majd közepes lángon kevergetve addig pároljuk, amíg homogén masszát nem kapunk. Ezután kapcsolja le a hőt.

A tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a kávés-fahéjas-diós töltelékkel. Hosszában szorosan feltekerjük és hosszában félbevágjuk. Ezután fonjuk össze a két rudat. A megfont tésztát cipóformába tesszük, és 30-60 percig ismét kelesztjük.

Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra alsó-felső módban. A babkát megkenhetjük juharsziruppal a sütés előtt, majd 40 percig sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni és már fogyaszthatjuk is.

via