Te is kaptad már magad azon, hogy az interenten keresgélted a választ arra, lehet-e terhesen tetováltatni, de a végén csak még jobban összezavarodtál? Cikkünkben most egyszer s mindenkorra tisztázzuk a választ!

A szakemberek általában egyetértenek abban, hogy nem tanácsos terhesség vagy szoptatás alatt tetováltatni, de ennél azért árnyaltabb a kép. 

A legtöbb bőrgyógyász és nőgyógyász azt tanácsolja, hogy ne csináltassunk tetoválást terhesség vagy szoptatás alatt

- mondja Dr. Lauren Demosthenes szülész-nőgyógyász.

A terhesség megviseli a szervezetet, és csökkentheti az immunrendszer teljes működését

– magyarázza Dr. Fatima Fahs bőrgyógyász, aki hozzáteszi: a terhesség alatti tetoválás „fokozott fertőzésveszélyt” rejt magában. Fontos észben tartani, hogy bár ritkán, de a tetkó növelheti a hepatitis B és HIV-fertőzés kockázatát.  

Ha ez az első tetoválásod, akkor a biztonsági tényezőkön kívül a fájdalmat is vedd figyelembe. Bár a mértéke függ a tetkód helyétől, abban biztos lehetsz, hogy nem a világ legkellemesebb érzése. Ha pedig terhességed alatt amúgy sem vagy a legjobb formádban, nem biztos, hogy további kellemetlenséget akarsz okozni magadnak. 

terhesség alatti tetoválás ÉS VETÉLÉS

Egyelőre nem áll elég adat rendelkezésére ahhoz, hogy a szakemberek biztosan tudják, összefüggésben állhat-e a vetélés a tetoválással. De abban Dr. Demosthenes és Dr. Minkin szülész-nőgyógyászok is egyetértenek, hogy az ilyen esetek maximum csak nagyon ritkán fordulhatnak elő. 

Lehet tetoválásOM a terhesség korai szakaszában?

Bár Dr. Fahs egyáltalán nem javasolja a tetoválást a terhesség alatt, saját biztonságod érdekében különösen fontos elkerülni azt a terhesség korai szakaszában, az első 12 hétben. Tehát azért, mert még nincsen óriás hasad, ugyanúgy okozhat bajt egy tetkó. 

Esztétikai szempontok

Nem árt mérlegelni, hogy bőrünk a terhesség alatt nagy változáson megy keresztül. Ha a hasadra vagy csipődre tervezed a legújabb tetkódat, és nem akarod, hogy csalódnod kelljen a a végeredményben, érdemes azt a szülés utánra időzíteni.

Mit tegyEK, ha mindezek ellenére IS TETOVÁLÁST TERVEZEK?

Ha a nőgyógyászoddal konzultálva mégis úgy döntesz, hogy terhesen tetováltatnál, mindenképpen jelezd a tetóválóművésznek, hogy várandós vagy. Mivel a kockázatokkal ők maguk is tisztában vannak, megvan az esély arra, hogy nem is vállalják el a munkát, és megkérnek, hogy gyere vissza szülés után. 

Ha a figyelmeztetés ellenére, saját felelősségre bevállalod a tetkót, ügyelj arra, hogy a gyógyulófélben lévő sebet naponta kétszer fertőtlenítsd, a fertőzés elkerülése végett. Ne felejtsd el a bőröd illatmentes krémmel kenegetni, ami elősegíti a gyógyulást, és a tinta gyors kifakulását is megakadályozza. 

Terhesség után MIKOR TETOVÁLHATOK?

Az, hogy mikor vághatsz bele egy tetkóba, nagyban függ a szülés körülményeitől. Dr. Demosthenes mindenesetre azt tanácsolja, a szoptatás után még érdemes legalább 1-2 hetet várni. Ha nem szoptatsz, hat hétnek kell eltelnie szülés után, hogy a szervezetben végbemenő hormonális változások rendeződjenek.

Bár nincsenek konkrét irányelvek a terhesség alatti tetoválásra, a bőrgyógyászok, szülésznőgyógyászok és tetoválóművészek egyöntetűen nem javasolják. Adj időt a szervezetednek és a hormonjaidnak a felépülésre, várd ki a szoptatás végét, és vágj bele bátran, félelmek nélkül. A kismamakönyvekből tudhatod: van elég dolog, amin aggódhatsz, ha teheted, ne csinálj magadnak még több gondot. 

Via