Indul a nap, és te amint kikelsz az ágyból, már rohansz is az első kávédért, hogy kicsit tisztuljon a kép. Ám hiába gurítod le pár perc alatt, nem érzed, hogy jobban lennél sőt, inkább kedved lenne visszafeküdni, mert gyakran egész délelőtt fejfájással küzdesz. Talán a koffein az oka? 

A koffein-fejfájás csendesen keseríti meg a mindennapokat

Sajnos egyáltalán nem könnyű megtalálni, mennyi számunkra az ideális koffein mennyiség, hiszen ha túl keveset, vagy éppen túl sokat fogyasztunk, akkor a fejfájás garantált. Na de mennyi az annyi, és honnan tudhatjuk, hogy tényleg ez okozza a kellemetlenségeket, nem pedig valami más?

Alapvetően a fejfájás akkor jelentkezik, ha megnövekszik a véráramlás az agy felé. Ez nyomást gyakorol az idegekre, ami a pusztító fájdalomhoz vezet.

Azért is fontos a megfelelő mennyiség megtalálása, mert a koffein rövid időre szűkíti az ereket, ez pedig lehetővé teszi a nyomás csökkentését, így néha a koffein megoldás a fejfájásra. Nem csoda, hogy még a fejfájáscsillapító gyógyszerekben is gyakran alkalmazzák.

Ha túl sok a kávé 

A másik eset az, amikor túl sok koffeint viszünk be, ekkor már akár egyetlen kávézás kihagyása is előidézhet úgymond visszapattanó fejfájást, egyfajta elvonási tünetként jelentkezik a migrén. 

Így tehát nagyon fontos, mennyire szoktatod hozzá a szervezetedet, mert ha nem is veszed észre, pillanatok alatt függője lehetsz. 

Fontos, hogy rengeteg vizet fogyassz, megfelelően hidratálj. Minden elfogyasztott kávé után igyál meg dupla annyi vizet!

Ha pedig úgy döntesz, hogy szeretnéd kideríteni, tényleg koffein-fejfájásban szenvedsz-e, mindenképpen fokozatosan szokj le a kávéfogyasztásról, hiszen a hirtelen abbahagyás esetében a fejfájás mint ismert, elvonási tünetként jelentkezik. 

Ha 1-2 hét alatt redukálod és megszünteted a kávéfogyasztást, majd a migrén elmúlik, akkor a koffein okozta a kellemetlenségeket, és nagyon oda kell erre figyelned.

via