A méhnyakrák a 35 év alatti nőknél a diagnosztizált rák egyik leggyakoribb formája, ennek ellenére a szűrések aránya az elmúlt évtized legalacsonyabb szintjére zuhant. 

Kevesen járnak szűrésre 

Az Egyesült Királyságban például a méhnyakszűrési program nemzeti statisztikái szerint az arra jogosult személyek 69,9 százaléka vett részt rákszűrésen, ami 0,3 százalékos visszaesés az előző évhez képest. A Jo's Cervical Cancer Trust egy 2018-as tanulmánya pedig rámutat, hogy a nők sok esetben azért kerülik a szűrővizsgálatokat, mert a testalkatukkal kapcsolatos fenntartásaik miatt nem szívesen vetkőznek le, még egy orvos előtt sem. A méhnyak-szűrés azonban életmentő lehet, ha ugyanis a rákos sejtek korai felismerésével az életbenmaradási esélyek is magasabbak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szégyenérzet ne akadályozzon abban, hogy felkeresd az orvosod, hiszen az egészségügyi szakembereket csak a te egészséged érdekli, nem pedig az, hogyan nézel ki. 

Valentina Milanova, a Daye női egészséggel foglalkozó kutatási és fejlesztési vállalat alapítója elmondta, mi az a 5 korai jel, ami méhnyakrákra utalhat:

Szokatlan hüvelyi vérzés 

A legtöbb esetben a méhnyakrák első tünete a kóros hüvelyi vérzés. Ide tartozik a két menzesz közti vérzés, a menopauza utána vérzés vagy a szex közbeni-utáni vérzés. Persze fontos megjegyezni, hogy a kóros hüvelyi vérzésnek számos egyéb más oka is lehet, de ha rendellenes vérzés lép fel, akkor fordulj azonnal orvoshoz, hogy minél előbb megtudd a dolog okát. 

Fájdalom szex közben 

Töb oka lehet annak, ha fájdalmat érzel szex közben, ha azonban ez rendszeres, akkor mindenképpen keresd fel a dokidat, hogy kizárhassátok a méhnyakrátok, mint okozót. 

Változások a hüvelyváladékban

A havi ciklus során, a hormonok hatására a  hüvelyváladék  mennyisége és színe is változhat, ha azonban jelentős eltérést tapasztalsz, például kellemetlen szagokat, vagy rózsaszínes, akár vöröses váladékozást, akkor azonnal menj orvoshoz. Ez ugyanis a méhnyakrák egyik első tünete lehet. 

Étvágytalanság, megmagyarázhatatlan fogyás 

Az előrehaladaott méhnyakrák tünetei közé tartozhat az étvágytalanság vagy a megmagyarázhatatlan fogyás. A méhnyak-daganatok kisméretű fehérjéket termelnek, amiket citokineknek nevetnek. Ezek a fehérjék pedig elnyomhatják az étvágyat, olyan változásokat okozhatnak az anyagcserében, amiknek a következtében a zsír a normálisnál sokkal gyorsabban bomlik le. 

Kismedencei és/vagy hátfájás

Természetesen a hátfájásnak számos oka lehet, ám ha megmagyarázhatatlan fájdalmat érzel a hát alsó részén vagy a csípőcsonjaid között, akkor haladéktalanul keresd fel az orvosod. Ez ugyanis a méhnyakrák egyik korai tünete lehet. 

(via)