Bár a TikTokon inkább a legújabb szépségtrendekkel vagy a legmenőbb sütireceptekkel kapcsolatos videókat találunk, egy orvos szintén ezt a felületet hassználta, hogy felhívja a figyelmet a mellrák szokatlan tüneteire, amikre mindannyiunknak érdemes odafigyelni.

Kiütések

Dr. Raj szerint a kiütés megjelenése a  mellen  vagy a mellbimbónál a gyulladásos mellráknál a leggyakoribb. Hozzátette: ez egy olyan típusa a betegségnek, ami nem okoz csomókat. 

 gödröcskék 


A bőr felhúzódása vagy a gödröcskék megjelenése a szakértő szerint a mélyemm melldaganatnál alakul ki, amikor a  bőr  befelé húzódik. 

Narancshéjra emlékeztető bőr

Ha a mell körüli bőr egy narancshéjra hasonlít, amit Peau d'Orange-nak nevezünk, az azért lehet, mert a rákos sejtek elzárják a bőrben lévő nyirokereket

– árulta el Dr. Raj.

Hirtelen változások vagy a mellbimbó váladékozása

Dr. Raj hangsúlyozta: ha bármilyen változást észlelsz a melleden, például váladékozást, érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni.

Az orvos amellett, hogy rávilágított a  mellrák  kevésbé gyakori jeleire, arra is emlékeztette a tiktokkereket, hogy az öndiagnosztika nem a legjobb megoldás, és ha kétségeid vannak, mindenképp kérd szakember segítségét! 

A szokatlan tünetek mellett rengeteg más tünete is van a betegségnek: az NHS szerint ezek közé tartozik egy újabb csomó vagy megvastagodott terület; a mellek méretének vagy alakjának megváltozása; valamint csomó vagy duzzanat valamelyik hónaljban. Az NHS azt is hangsúlyozza, hogy fontos megismerni a saját melleinket, ami megkönnyítheti az esetleges elváltozások kiszűrését.

Via