A legtöbb nő számára a fogamzásgátló tabletta szedése kényelmes és egyszerű módja a védekezésnek: több, mint 99%-ban hatékony, ritkán okoz mellékhatásokat, valamint (a spirállal ellentétben) nem szükséges hozzá semmilyen beavatkozás vagy beültetés. Talán csak egy hátulütője van: az, hogy minden egyes nap be kell venni, lehetőleg ugyanabban az időpontban.

De vajon milyen hatással van a hangulatodra, és mi történik akkor, ha véletlenül kimarad egy tabletta? Mondjuk is!

Befolyásolja-e a hangulatod?

Számos tanulmány foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a hormonális fogamzásgátló befolyásolja-e a hangulatot. Az egyik például rámutat, hogy a fogamzásgátló elkezdése után a nők 20%-a volt kicsit, valamennyire vagy sokkal kedvetlenebb. Más tanulmányok azt találták, hogy ez a mellékhatás néhány hónap után elmúlik vagy sokkal jobb lesz. De az is megfigyelhető, hogy a tablettát szedő nők nagyobb része kezdett el antidepresszánst szedni, mint a máshogyan védekezők. 

Az viszont biztos, hogy a 35 mikrogramm vagy annál kevesebb ösztrogént tartalmazó tabletták sokkal kisebb valószínűséggel befolyásolják a hangulatodat, mint a régebbi, nagyobb dózisú tabletták, így érdemes az újabb fajtával próbálkoznod.

Tényleg meghízol tőle?

Jelenleg kevés bizonyíték van arra, hogy a hormonális fogamzásgátlás súlygyarapodást okoz - a fogamzásgátló injekció kivételével. Az injekcióról kimutatták, hogy egyes nőknél akár 5 kilós súlygyarapodáshoz is vezethet, bár az injekció abbahagyásánál legtöbbször ezek a kiló le is szaladnak. 

Néha azonban a fogamzásgátló tabletta vízvisszatartást okoz, különösen az első néhány hónapban. Tehát arra biztatunk, hogy adj magadnak egy kis időt, és várj három-négy hónapot, amíg a szervezeted hozzászokik a hormonokhoz.

Mikortól hat a fogamzásgátló tabletta?

Ha a kombinált fogamzásgátló tablettát már a menzeszed első napján elkezded szedni, akkor már azonnal védve vagy a nem kívánt terhességtől

– mondja Dr. Dianni Dai nőgyógyász, a Pulse Light Clinic orvosa.

Ellenben, ha a tablettát csak a menstruáció kezdete után kezded el szedni, akkor még legalább hét napig nem vagy védve a nem kívánt terhességtől. Ilyen esetekben az óvszer használatát mindenképpen szoktuk javasolni

– teszi hozzá a nőgyógyász.

Mennyire hatékony a tabletta?

Ha helyesen szedjük, akkor több, mint 99%-os hatékonysági rátával rendelkezik a fogamzásgátló tabletta, tehát szinte 100%-ig véd a nem kívánt terhességtől.

Azt állíthatjuk, hogy a kombinált fogamzásgátló tabletta helyes és rendszeres szedése mellett, 100 nőből kevesebb, mint egy esik teherbe.  Ezt nőgyógyászként nagyon jó aránynak tartom, bár vannak más olyan fogamzásgátló módszerek, melyek hatékonyabbak a tablettánál

- mondja Dr. Dianni Dai nőgyógyász.

Ilyen például a bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátum, a méhen belüli spirál, valamint a sebészi úton elvégezhető petefészek lekötés, illetve a férfiaknál az ondóvezetékek elzárása (vazektómia). Fontos hangsúlyozni, hogy a hormonális fogamzásgátlók (így sem a tabletta, sem a spirál) nem védenek a bakteriális fertőzések és a szexuális úton terjedő vírusos megbetegedések ellen, csak a nem kívánt terhességet akadályozzák meg.

Mi történik akkor, ha kihagyok egy tablettát?

Ha véletlenül kihagytál egy darab tablettát vagy ha egy nappal később kezded el a havi adag szedését, akkor is védve vagy a nem kívánt terhességgel szemben

– mondja a nőgyógyász, aki viszont azt javasolja, hogy az elmaradt  tablettát  akkor is vedd be, ha egy nap így véletlenül kettőt kell beszedned. Utána pedig ugyanúgy kell folytatni a havi adag szedését, mint máskor.

Via,  Via