Reneszánszukat élik az optikai illúziók, hiszen egy érdekes módját jelentik annak, hogy egy kicsit jobban megismerkedjünk azzal, hogyan működik az agyunk és a látásunk. Az alábbi videó 2018-ban készült, de most újra felkapta a Twitter, és hát nem véletlen, mert egészen lenyűgöző. Kattints gyorsan a play gombra!

Nyilván te is azt látod a fenti animációban, hogy a balról jobbra, majd visszafelé haladó négyzet szépen váltogatja a színét, ahogy halad keresztben a háttér előtt.

Nos, ez nem igaz. A négyzet színe végig ugyanaz.

Érdemes ennek tudatában újra megnézni a videót, és feltenni a kérdést, hogy dehát akkor igazából milyen színű ez a négyzet, ha már az ember mindig másmilyennek látja.

A fenti videó bizonyítja, és erről még a Nature című lapban is megjelent egy kutatás, hogy az, hogy milyennek látjuk valaminek a színét, attól is függ, hogy milyen környezetben van. Az agyunk ugyanis az adott dolog színét többek között a környezethez képest állapítja meg, és befolyásolja a színlátásunkat az, hogy éppen mit látunk a fókuszban álló, mozgásban lévő dolog körül. Sokszor van vita arról, hogy egy-egy dolog pontosan milyen színű: nos, itt a bizonyíték, hogy a színlátás szubjektív. Ugyanazt a dolgot más körülmények között más színűnek láthatjuk.

Egyébként volt olyan twitterező, aki vette a fáradságot és csinált összehasonlításnak két képernyőfotót, amiből kiderül, hogy ez a mozgó négyzet tényleg ugyanolyan színű végig, és hogy ez a szín a szürkésrózsaszín. Érdemes megfigyelni, hogy egy ponton mintha eltűnne a négyzet egy pillanatra: ez az a pont, ahol a háttér éppen olyan színű, mint a négyzet.

Via