Rengeteg zseniális, egyedi, hol inkább parás, hol pedig véráztatta horrorfilm van, és némelyik kultikus szintre emelkedett. Valószínűleg mindenkinek megvan a maga kedvence, de ezt a 10  filmet  minden idők legjobbjai között szokás említeni. Talán itt az ideje beiktatni az esti horrorfilm-nézést, és felidézni a legsikeresebb és leginkább vérfagyasztó sztorikat! Ha ijedős vagy, talán jobb, ha ott van veled a barátnőd vagy a pasid, hogy tudj kinek a nyakába ugrani!

1. Az ördögűző (1973)

Ez minden idők egyik legfélelmetesebb és egyben lesokkolóbb horrorfilmje, amiben egy kislányt, Regant megszállja az ördög. A film annak idején óriási pánikot keltett amellett, és eléggé megosztotta az embereket a témája. Ma már eléggé elavult effektek köszönnek vissza a kortárs horrorhoz képest, de tagadhatatlan: Merrin atya küzdelme az ördöggel még mindig mély benyomást tesz a nézőkre.

2. Ragyogás (1980)

Aminek köze van Stephen Kinghez, a horror koronázatlan királyához, az már rossz nem lehet! Főleg, ha olyan nagyszerű színész játssza a megháborodott apukát, mint Jack Nicholson, akinek ikonikussá vált jelenetei ma is mémekben köszönnek vissza. A film sztorija viszonylag egyszerű: a kis család beköltözik egy télire elhagyott hotelbe, ahol apuka gondnoki állást kapott, a szellemek pedig igen élénken érdeklődni kezdenek irántuk. Egyedül a kis Danny van észnél, aki szép lassan megismeri a hotel hátborzongató történetét.

3. Rémálom az Elm utcában (1984)

Ez az a film, aminek megnézése után az ember nem szeretne többé aludni, de legalábbis marad benne egy kis para, hogy mi van, ha elalszik. De ez nem túl meglepő, hiszen senki sem szeretné, ha álmában megjelenne Freddy Krueger, és szívritmuszavart meg azonnali őszülést okozna. Márpedig ez történik szegény Nancy Thompsonnal, aki végül felveszi a harcot a vaskarmos szörnyeteggel.

4. A texasi láncfűrészes (1974)

Nem számít, mennyi modern feldolgozása van, hogy azok mennyivel véresebbek, látványosabbak, az igazi az 1974-es verzió marad! Amikor megjelent Gunnar Hansen, mint Bőrpofa, hogy lemészárolja Sally és Franklin Hardesty-t a barátaikkal együtt, az ember ereiben szabályosan megfagyott a vér. Már akkor óriási sikere volt a láncfűrészes gyilkos ámokfutásának, és éppen azért, mert részben igaz történet inspirálta: Ed Gein követett el hasonló rémtetteket az '50-es években.

5. A kör (2002)

Habár az átkozott videokazettáról szóló történet először egy japán rendező, Nakata Hideo vitte filmre, mégis Gore Verbinski remake-jének sikerült berobbannia a köztudatba (tekintettel arra, hogy ez a film angolul van és nem japánul). Természetesen megőrizték az eredeti film hangulatát és sztoriját, amelyben a nagyhajú Samara időként kimászik a kútból meg a tévéből, és ráhozza a frászt az emberekre. Igazi kultfilm lett, és a mai napig kirázza a nézőt a hideg, ha megpillantja az átkozott videó részleteit, amely után a legenda értelmében hét nap múlva meghal.

6. Halloween (1978)

Nem lehet teljes egy „minden idők legjobb horrorfilmjei”-lista az álarcos Michael Myers nélkül, aki az első részben kiszabadul az elmegyógyintézetből és halomra öli az embereket. Az összes része zseniális egytől egyig, de természetesen az első a legnosztalgikusabb, amelyben kezdetét vette az őrült gyilkolászás Halloween éjszakáján. Nem csoda, hogy időnként előrukkolnak egy remake-kel, hiszen még mindig működik a Halloween varázsa.

7. Sinister (2012)

Nem hiányozhat egy másik kultikus film a listáról, amelyben egy író (Ethan Hawke) a feleségével és a gyerekeivel beköltözik egy házba, ahol egy családot meggyilkoltak. Majd rábukkan egy halom videókazira, ami a gyilkosság felvételeit tartalmazza, meg valami mást, ami borzalmas eseményeket idéz elő. Igen, van némi hasonlóság a Sinister meg a Kör között, de ettől nem kevésbé élvezhető vagy ijesztő.

8. Démonok között (2013)

Napjaink egyik legfelkapottabb horrorja a Démonok között franchise. James Wan élethűen és vérfagyasztóan vitte vászonra Ed és Lorraine Warren történeteit, akik rendszeresen megküzdenek a démoni erőkkel. Az első rész a Perron család viszontagságait mutatja be, akiket nem kímél egy halott boszorkány, Bathsheba szelleme. Patrick Wilson és Vera Farmiga zseniálisan alakítja a házaspárt, akik tényleg jóban-rosszban kitartanak egymás mellett paranormális nyomozásaik során.

9. Insidious (2010)

James Wan és Patrick Wilson remek páros együtt, és mielőtt elmerültek volna a Démonok közöttben, még előbb előrukkoltak az Insidiousszal és annak folytatásaival. Az első rész a kis Daltonról szól, akire ráhozza a szívbajt a padláson egy szellem. Másnap kómába esik, és a család végül Elise Reiner démonológushoz fordul, aki elmagyarázza a szitut. Az apuka végül a fia után megy az asztrálvilágba, és megküzdjön a sötét erőkkel.

10. AZ (2017)

Ugyebár szó volt arról, hogy amihez Stephen Kingnek köze van, az csak jó lehet… nincs ez másképp az AZ esetében is, aminek mellékhatása a bohócfóbia. De nem is csoda, miután a pulzusszaggató filmben egy csapatnyi gyerek felveszi kesztyűt egy rémisztő, gyerekeket evő bohóccal, ami a legdurvább rémálmaikat kelti életre. Egyszer már 1990-ben is vászonra vitték King azonos című regényét, de a Bill Skarsgårddal készült későbbi változat hozott átütő sikert.