Néha nincs is jobb, mint este begubózni az ágyba vagy a kanapéra, és elindítani egy igaz történeten alapuló vagy teljes mértékben fantáziára épült, idegeket csiklandozó misztikus filmet. Hiszen az ismeretlen, a láthatatlan világ nem mindenkit rémít meg, inkább vonz, és el lehet töprengeni ezeknek a filmeknek a végén: én mit tennék a helyében. Ha szereted a kicsit parás, izgalmas, és természetfeletti beütésű sztorikat, akkor vedd fel ezeket is a „megnézendő” listádra:

1408

Horrornak van elkönyvelve, pedig ez egy észtveszejtő misztikus film! Mike Enslin (John Cusack) írót hajthatatlan: nem hisz a természetfelettiben és az a „hobbija”, hogy bebizonyítsa, nem is létezik. Kutatásai a New York-i Dolphin Hotelbe vezetik, ahol szeretne eltölteni egy éjszakát a legendás 1408-as számú szobában, ahol állítólag szellemek nyilkolnak. Mit gondolsz, megtérve jön ki a szobából vagy sem?

Megérzés

Képzeld csak el… éled az idilli életedet, majd a rendőrség azzal a hírrel állít be, hogy meghalt a szeretett férjed. Összetörsz. Elkeseredve elalszol, és mikor felébredsz: a férjed él is virul. Ez történik Linda Hansonnal (Sandra Bullock) is, aki hol özvegyként ébred, hol pedig még nagyon is élve találja a férjét. Vajon egy közelgő tragédiát érez előre vagy csak álmodja az egészet?

Felhőatlasz

Érdemes lehet többször is nekifutni a rendkívül összetett filmnek, amiben hat párhuzamosan futó, látszólag eltérő sztori van. Mondani sem kell: a végén a történetek összeállnak egy egésszé, és nem marad el az AHA-élmény. Olyan nagyszerű színészek teszik élvezhetővé a reinkarnációról szóló, rendkívül csavaros filmet, mint Tom Hanks és Halle Berry.

Angyalszív

Rá sem lehet ismerni Robert de Niróra ebben a zseniális filmben, aminek a végén biztosan leesik az állad! Azzal bíz meg egy Harry Angel nevű magándetektívet, hogy keressen meg egy eltűnt énekest. A nyomozását rituális gyilkosságok sora kísérik, és hamarosan rá kell döbbennie: egy sátánista szektával áll szemben. Nemhogy Harry-t, de a nézőt is gyakran érik meglepetések, amíg felgöngyölíti a rejtélyes ügyet.

Démonok között

Hiába tartják horrornak, valójában az egyik legütősebb misztikus film. A paranormális eseteket feltáró házaspár, Ed és Lorraine Warren igaz történetei, pontosabban harcai a démonokkal, a gonosszal, eddig három részre volt elegendő. Az elsőben a Perron család került terítékre, akiket váratlanul kísérteni kezdik vidéki házukban a démonok. Félelmetes, hátborzongató, és az esti elalvást nem éppen elősegítő, de hajmeresztő sztorival bíró film.

Emlékbúvár

Johnnak (Mark Strong) van egy különleges képessége: képes beférkőzni mások emlékeibe. Ennek a tehetségnek köszönheti, hogy a rendőrség is gyakran alkalmazza. Legújabb feladata bejutni egy fiatal lány elméjébe, aki durva, traumatikus élményeket szenvedett el, és értelemszerűen mindent eltemetett az elméjében. Mígnem jön John, aki olyat talál a fejében, amitől azonnal összeáll benne: nem szokványos esettel van dolga.

Arc

Ha szereted a különleges képességgel bíró emberek történetet, ez lehet a másik kedvenced!  Egy 16 éves srác a sztori főszereplője, aki nem mellesleg albínó. A magányos fiú a világtól elzárva nevelkedett, és miután meghaltak a nagyszülei, intézetbe kerül. Két emberen kívül mindenki fél tőle, és gorombán bánik vele, mert nyilvánvaló: más, mint a többi ember. Olyan kunsztokra képes, hogy az a néző egyre csak azt hajtogatja „Az anyját!” De a szórakoztatáson kívül, fontos üzenete is van a filmnek!

Hatodik érzék

Egyszerűen vétek lenne lehagyni a listáról Bruce Willis filmjét, amelyben egy gyermekpszichológust játszik, és megpróbál segíteni a hatéves Cole-on, akit rémálmok és látomások gyötörnek. Azt mondja szellemeket lát, akik furcsa dolgokat kérnek tőle. A doki persze igyekszik bebizonyítania az ellenkezőjét, mígnem megtörténik a pálfordulás. Egy kicsit borsódzik tőle a hátad, egy kicsit lesokkol, de épp ettől olyan izgi a Hatodik érzék.

Hetedik érzék

Mit szólnál, ha brahiból hipnotizálnának majd arra kellene rádöbbened: látod a szellemet? Valószínűleg kiakadnál, mint Tom (Kevin Bacon), aki arra használja a képességét, hogy kiderítse, mi történt az utcából eltűnt Samanthával, mivel a fiatal lány menetrendszerűen kísérti őt. Idegfagyasztó, de érdekfeszítő a története, aminek a végén persze van egy gigantikus csattanó.

Viharsziget

Leonardo DiCaprio egyszerűen lehengerlő ebben a filmben! Bámulatosan alakítja a rendőrbírót, aki egy kis szigeten található elmegyógyintézetbe látogat, ahol Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözői tartják fogva. Csakhogy az egyik cellából kámforrá vált egy nő. Ráadásul kiderült: van egy eltitkolt 67. beteg is. De mégis, ki lehet az? Egyáltalán mi igaz abból, ami történik? Mi a valóság és mi az illúzióból abból, ami a főhőssel történik? Képtelenség levenni a tekintetet a képernyőről, annyira lebilincselő a Viharsziget!