A húsvét általában a nagy családi összejövetelekben, a tojások festésében 🥚, a húsvéti dekorációk készítésében és a mennyei csokitojások utáni sóvárgásban (na meg persze, a locsolók előli menekülésben 😄🏃♀️) nagyjából ki is merül. Van azonban még egy olyan program, amivel totál feldobhatod az egész húsvétodat: ez nem más, mint fonott koszorúk helyett a cuki nyuszis kalácsok 🐇 sütése, amiért nemcsak te, hanem az egész családi-baráti társaságod odáig lesz. Ha fel akarod rázni a hangulatot, ezt a receptet süsd meg idén húsvétkor: mindenki imádni fogja!
Íme a húsvéti nyuszi kalács receptje!
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- egy csipet só
- 2 db tojássárgája
- 2,5 dkg élesztő
- 2 pohár víz
- 4 ek olaj
- sütésálló csokicseppek (opcionális)
- színes selyemszalagok (opcionális, díszítéshez)
Elkészítés:
- A kalácsot először a kelesztéssel kell kezdeni: szitáld le a lisztet, majd add hozzá a porcukrot, a sót és a tojást! A massza közepén készíts egy kis mélyedést, öntsd bele a vizet, majd morzsold bele a kezeddel az élesztőt.
- Miután az élesztő felfutott, öntsd hozzá az olajat és gyúrd össze a kezeddel a masszát. Ha jól összeállt a mix, takard le és tedd meleg helyre. Legalább 1 órán át pihentesd!
- Mikor a massza jól felfutott, borítsd deszkára a tésztát és kezdj bele a kis nyuszikák megformálásba! Egyszerű dolgod lesz: készíts apró kis csigákat, a csiga bal oldalára és tetejére pedig rakj egy kis kerek gombócot.
- A felső kerek gombóc tetejére még vágj le két kisebb, hosszúkás alakú darabot a tésztába és rendezd őket úgy, ahogyan a képen látod. Ismételd meg a folyamatot, amíg el nem fogy a tészta, utána pedig kend meg tojássárgájával!
- A kész nyuszik arcára rakj egy-egy sütésálló csokicseppet, pihentesd őket még 30 percig, majd irány a sütőbe! Az előmelegített 180°-os alsó-felső sütésen 25-30 perc alatt fog szép aranybarnára sülni.
- A megsült kis nyuszikák 🐇 nyakába köss masnikat 🎀, hogy még cukibban nézzenek ki! Mennyei vendégváró finomságok, amik ajándéknak és dekorációnak is szuperek!
