Nagyon érdekes megfigyelni, hogy mit tapasztalsz, ha megpróbálod az alábbi tweetben látható, optikai illúziós ábrán megszámolni a fekete pontokat. Első blikkre valószínűleg csak néhányat fogsz látni, de aztán...

Hány kicsi, fekete pontot látsz az ábrán?

Ha megkerested őket, olvass tovább!

A többség azt tapasztalja, hogy bár előbb-utóbb meg tudja számolni a pontokat (ezért is lőttük le már a címben, hogy 12 van belőlük), sosem lát belőlük egyszerre 2-3-nál többet.

A dolog magyarázata nagyon érdekes, és sokat árul el az agy működéséről, amint arra a The Verge is felhívja a figyelmet. A legtöbben ugyanis csak azt a pontot látjuk élesen, amire éppen fókuszálunk, azaz az ábrának csak azt a részét látod jól, ahova éppen odaszegezed a tekinteted. Ha éppen egy olyan helyet nézel, ahol van pont, akkor látni fogod a pontot.

Viszont az ábra többi részét ekkor az agyunk automata üzemmódban egészíti ki: így működik az úgynevezett perifériás látás. A látótered középpontját élesen észleled, de az ekörül levő dolgok homályosabbak, és csak az agyunk egészíti ki egy teljes képpé.

Ezt használja ki a fenti rajz, amin egy homogén rácsozat látható, ezért a perifériás látásunk alapján az agy ezt a rácsozatot folytatja a fókuszban levő pont körül. Mivel a rácsozatban csak itt-ott vannak a kicsi, fekete pontok, az agyunk ezeket már nem rajzolja oda az automata üzemmódban, ezért ahogy odébbviszed a tekinteted az egyik ilyen pontról, az mintha varázsütésre eltűnne.

Természetesen a dolog nem varázslat – viszont a segítségével megtanulhatsz valamit arról, hogyan működik a látás, azon belül is a perfériás látás. A látómezőnk szélén levő dolgoknak egyébként a színét is kevésbé érzékeljük.

Via