A boltog élet titka nemcsak a rendszeres testmozgásban, az egészséges étkezésben, a jó szexben és a kiegyensúlyozott párkapcsolatokban rejlik, hanem a minőségi, mély alvásban is. Igen, az alvásban is, mert nélküle fáradt, nyűgös, kialvatlan, rosszkedvű és még gyűrödt leszel — kívül-belül is. Kendall Jenner például kimondott rossz alvó, de a kutatások szerint nem ő az egyetlen, aki a hét egy bizonyos napján rosszul alszik, hanem mindenki más is (de legalábbis a nagy többség). Vajon melyik ez a nap? 

Kiderült, melyik nap alszik mindenki rosszul

Egy amerikai kutatás pár hónappal ezelőtt vizsgálta meg az alvási szokásainkat és kiderült, hogy a felnőttek többsége rosszul alszik a hét kezdetekor, tehát vasárnap este, hétfőre virradva. Ez állítólag azért lehetséges, mert az emberek többségét nyomassza és aggasztja a munkahely, az iskola, a család vagy valamilyen más probléma, amit a következő héten mindenképpen meg kell oldaniuk. A felgyülemlett és le nem vezetett stressz miatt pedig sokan nyugtalanul és  álmatlanul, egész éjjel forgolódva töltik a pihenőidejüket.

Érdekesség, hogy az emberek 54%-a nemcsak vasárnaponként, hanem a hét többi napján is rosszul alszik, sőt! Vannak, akik kifejezetten rossz alvónak tartják magukat, ami a pszichológusok szerint a stresszes, feszített tempójú életmódnak „köszönhető”. 

Hogyan előzhető meg a rossz alvás?

Jó kérdés! Nagyon sok olyan trükk van, ami a pihentető alvásért bevethető: a levendula illatú olajak és a párnára fújható sprayk, a lefekvés előtt légzőgyakorlatok, a masszírozós technikák, valamint a lazító hatású nyújtógyakorlatok mind-mind hasznosak; ám a szakértők szerint csak ideig-óráig működnek, mert a végső megoldást csak az életmód megváltoztatása és a stressz kiiktatása fogja nyújtani. Ha pedig ez megvan, akkor a pihentető alvás már gyerekjáték lesz, ami természetesen fog jönni magától.

Via