Nyáron mindenki több programot szervez a barátaival, könnyen igent mondasz egy reggelire a BFF-eddel, majd összefutsz egy kávéra az egyik régi ismerősöddel, este pedig koktélozás a barátokkal. Ez a sok program egyszerre nagyon fárasztó lehet, így nem csoda, ha másnap úgy érzed, teljesen lemerültél. Ezt a jelenséget nevezik social másnapnak. 

Mi is azt a social másnap? 

A social másnap szinte minden embernél jelentkezik, a legtöbben akkor érzik ezt, amikor túl sok időt töltöttek más emberek társaságában. A sok elfoglaltság kimerít, leszívja az energiáid, ezért másnap olyan érzésed lehet, mintha egész éjjel buliztál volna. 

A social másnaposság egy köznyelvi kifejezés, amelyet az intenzív szocializáció érzelmi következményeinek leírására használnak

– mondta Smriti Joshi, a Wysa vezető pszichológusa Popsugarnak.

A jelenség nem diagnosztizálható, de ugyanúgy jelentkezhetnek a másnaposság tüneteit. Megjelenhet a fejfájás, kimerültség, fáradékonyság, és úgy érezheted, hogy tompa vagy, épp, mint akkor, ha pár itallal többet ittál az esti buliban. A dolog igazán egyszerű, a szakértők szerint kimerültnek érezheted magad attól a nyomástól, hogy mindig alkalmazkodnod kell, például találkoznod kell a barátaiddal, vagy azt kell tenned, amit mások, például a családod vagy a kollégáid szeretnének. 

Fontos megjegyezni, hogy a social másnap teljesen más, mint a kiégés. A social másnap csak alkalmanként jelentkezik, és nem jár együtt súlyos egészségügyi problémákkal. Csak azokban az esetekben jön elő, ha túl sokat voltál emberek között, esetleg túl sok programon kell részt venned. 

A szociális másnaposság általában egyszeri jelenség, vagy csak intenzív társasági alkalom után következik be, míg a kiégés folyamatos és intenzív. 

Így birkózz meg a nehézségekkel 

A szakértők szerint nagyon fontos, hogy pihenj, és regenerálódj. Éppen ezért nem jó módszer, ha túl sok programon veszel részt egymás után. A szervezetednek szüksége van a pihenésre, és az egyedül töltött időre. 

Próbáld meg, hogy ne legyen túl sok mozgalmas és társasági napod egymás után. Keress egyéni tevékenységeket, például olvasást, kézműveskedést vagy sétát. 

Az is jó módszer, ha előre felkészülsz a társasági eseményekre. Készítsd fel magad érzelmileg és mentálisan, hogy az elkövetkezendő órákban sok ember vesz majd körül, ami nagyobb koncentrációit is igényel. Szintén jó módszer, ha előre megbeszéled a barátaiddal, hogy meddig tudsz maradni. Szabsz magadnak határokat, ha bármikor úgy érzed, túl sok neked az adott esemény, akkor nyugodtan menj haza. 


Via