Ismerkedj meg a cash stuffing nevű spórolási trükkel! Az alábbiak alapján te is eldöntheted, hogy belevágsz-e.

TikTok

Bár mi a Bustle-nél olvastunk róla először, ha te még nálunk is többet tiktokozol, lehet, hogy neked már szembejött a vicces videók között.

A legalapvetőbb infók: a trend/trükk neve készpénzdugdosást jelent, és a lényege az, hogy különböző célokra a megfelelő mennyiségű készpénzt bedugsz pl. egy borítékba, és a hónapban tartod magad az így felállított büdzséhez. Ha eltettél X Ft-ot kajára a hónap elején az adott borítékba, akkor abban a hónapban annál többet nem költesz erre.

A részletek

Az egésznek az az értelme, hogy az online boltok-szolgáltatók, illetve a bankok és a kifizetős appok is mind arra mennek ki, hogy minél könnyebben minél többet költsél. Néha még a számot sem látod fizetésnél, hogy most mennyi röppent le a számládról, szóval így sokkal nehezebb figyelemmel követni, hogy milyen gyorsan fogy a pénzed.

Sokkal látványosabb a dolog, ha van egy borítékod/tasakod, benne készpénzzel, és onnan költesz. Így minden egyes vásárlásnál tudod, hogy mennyit költöttél, és azonnal látod, hogy még mennyi maradt az adott hónapra.

Sokkal könnyebb így megfogni a pénzt, de persze egy kis tervezés szükséges hozzá: a hónap elején fel kell mérned, mennyit kell majd, mennyit szeretnél majd költeni rezsire, kajára, közlekedésre, szórakozásra, ruhára, stb. Kiveszel a bankból ezeknek megfelelő összeget, és a bankjegyeket szépen beledugod egy-egy borítékba vagy a pénztárcád kijelölt rekeszébe. Innentől már csak azt kell figyelned, hogy minden fizetéshez a megfelelő részlegbe félretett pénzt használd.

A hátrányok

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha jelentős mennyiségű pénz kiveszel a hónap elején, egy kisebb összeget mindenképpen buksz, hiszen ha a bankban tartod a pénzed, ott kamatozik, ha készpénzben, akkor meg nem. De ez egy igen kicsi összeg a legtöbb esetben, nagyobb és gyakorlatibb probléma, hogy a készpénzes fizetés csomó szolgáltatás és egyre több termék esetében nem kivitelezhető. Ilyenkor vagy borul a cash stuffing-rendszered, vagy kitalálsz valami áthidaló megoldást... vagy még jobban spórolsz és egyszerűen lemondasz mindenről, amit kp-vel nem lehet megvenni.

Vigyázni kell arra is, hogy ha túl szigorú vagy magadhoz a hónap elején, könnyen bedől a cash stuffing, amennyiben az derül ki, hogy egyszerűen képtelen vagy kijönni a félretett összegből. Szóval ha úgy döntesz, megpróbálsz ezzel a módszerrel spórolni, vigyázz, hogy ne rugaszkodj el túlságosan a realitásoktól, amikor az havi előirányzatokat megállapítod!

Valamint a cash stuffing magában hordozza a készpénzhasználat összes hátrányát: ha pl. elveszted a pénztárcád vagy ellopják, benne a teljes havi költségkerettel... Szóval legyél résen, ha sok készpénzt veszel ki a bankból.

És esetleg érdemes körülnézned azért online is, mert lehet, hogy a bankod kínál olyan appot vagy az internetes rendszerében van olyan finkció, ami a cash stuffinghoz hasonlóan segít követni, hogy havonta mire mennyit költesz.

Via