Elmondhatjuk, hogy nagyjából igaz az a kijelentés, hogy ha egészséges ételeket eszel, akkor szépek lesznek a fogaid. Az édességek, cukrok és csokik ezzel ellentétben sokat ronthatnak rajtuk. Van azonban olyan édes étel, amire ez nem igaz.

A tökéletes fogak titka: a manuka méz

A méz alapvetően elősegíto a fogszuvasodást, egyetlen fajtája azonban kivétel ezalól. A manuka méz hozzájárul az egészséges szájflóra fenntartásához, ugyanis eltávolítja a baktériumokat, és gátolja a lepedékképződést is. Így tehát ha egy kis édesre vágysz, ám nem szeretnéd, hogy ennek szó szerint csúnya vége legyen, fogyassz nyugodtan manuka mézt. 

Nem csupán a fogakra van azonban remek hatása a manuka méznek, kifejezetten jót tesz például a gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén, a manuka mézzel eredményesen lassítható a baktériumok szaporodása. 

Az édes gyógymód a gombás fertőzések leküzdésében is nagy segítség, a lábgombára is gyakran alkalmazzák, de kifejezetten hatásos sebek, bőrsérülések és égési sérülések esetén is. 

Hogyan fogyaszd a manuka mézet?

  • Ha szeretnéd erősíteni az immunrendszeredet, tegyél egy kicsit a reggeli kávédba vagy teádba, ugyanis az MGO hatóanyag hőálló.
  • Megfáztál? Egy teáskanál mézet hagyj kicsit a szájüregben naponta háromszor. 
  • Ha arcüreg-betegséged van, lefekvés előtt dörzsöld be mézzel az orr belső falát.
  • A manuka mézet tartalmazó cukorkák különösen hatékonynak bizonyultak a torokfájás gyógyításában is.

    Nagyon fontos, hogy a manuka méz fogyasztása után egy óráig ne egyél és ne igyál, hogy kifejthesse hatását.

via