A társfüggőség abból a félelemből fakadhat, hogy az ember nem elég „jó" vagy „értékes" mások szemében, ezért meg kell dolgoznia a szeretetükért, így könnyen kiszolgáltatott helyzetben találhatja magát. A társfüggő akkor érzi magát biztonságban, ha van valaki, akire tutira minden körülmény között számíthat. Vajon ez történik veled is?

Az alábbi jelek segíthetnek kideríteni.

1. Maximálisan a barátnődre támaszkodsz

Normális, ha segítséget, támogatást kérsz-kapsz a barátaidtól. Az is teljesen okés, hogy szeretsz velük lógni és együtt álmodozgattok a jövőről. Viszont, ha azon kapod magad, hogy túlságosan egy barátra támaszkodsz a szükségleteid kielégítéséhez, az a társfüggőség jele lehet. Mit takar ez pontosan? Mielőtt döntenél vagy bármit is tennél is, szigorúan kikéred a legjobb barátnőd tanácsát. Bármi történik veled, azonnal őt hívod. Egyedül vele szeretsz moziba járni vagy lazulni, és ha ő nem ér rá, inkább otthon maradsz. Sőt, talán nincs is más barid rajta kívül.

2. Rosszul érint, ha pasija van

Oké, szinte senki sem szereti, ha a korábban rendíthetetlen szingli barátnője új kapcsolatba kezd, és emiatt a második helyre esik vissza. Viszont ha te hosszútávon is rosszul érzed magad emiatt, féltékeny és feszült vagy, akkor túl erősen kötődsz a legjobb barátnődhöz. Nem egészséges, hogy fenyegetésként tekintesz a randipasijára, aki „elveszi” a téged megillető helyet a szívében. Te is tudod: ez az élet rendje, és azt akarod, hogy boldog legyen.

3. Az egyetlen érzelmi támaszod

Egyáltalán nem gáz, ha a barátaidra támaszkodsz érzelmi támogatásért. Komolyan. Néha semmi sem jobb, mint kisírni a szemedet a legjobb barátnőd vállán, és tudni, bármi is történjék: elfogad és megért. Ennek ellenére fontos, hogy több támogatód legyen, és ne egyetlen személyre támaszkodj teljes mértékben. Akármennyire is szeret, nem lehet állandóan elérhető, és nem elégítheti ki minden egyes szükségletedet. Ne felejtsd el: neki is van élete és saját igényei. Tartsd tiszteletben, és legyenek más érzelmi támaszaid is!

4. Kiborulsz, ha megpróbálja bővíteni a baráti körét

Nem arról van szó, hogy a társfüggők nem akarnak új barátokat szerezni vagy új embereket megismerni, hanem a következő a helyzet: alacsony az önbecsülésük, és attól tartanak, nem fogják kedvelni őket. Emiatt tör rád is a para, ha a BFF-ed mást is áthívott a csajos estére, mert félsz, hogy „ellopja” a barátnődet vagy ő lesz az, aki rájön, a másik sokkal jobb fej, mint te, és lecserél rá. Pedig az igazság az: normális és egészséges, ha különböző spanjai vannak, neked pedig lehetőségként  kellene tekintened az ilyen helyzetekre, hiszen így te is új haverokat szerezhetsz!

5. Hagyod, hogy fontos döntéseket hozzon meg helyetted

A barátnőd szerzett neked egy albérletet, csak éppen abba nem gondolt bele, hogy a gatyád is rámegy. Vagy akkora foglalta le az utazásotokat, amikor anyukád szülinapi bulija lesz – és tudott róla. Azt mondta neked, nem áll jól a szőke és befestetted a hajadat feketére. Egyszóval: döntéseket hoz helyetted és formál, te pedig csendben asszisztálsz hozzá. Félsz ellenkezni, megmondani neki a véleményedet, nehogy „elhagyjon”, de az is lehet: így kényelmes neked. Tehát, ha mindig ő dönt helyetted, azaz egyik fő jele a társfüggőségnek. Ez nemcsak nem fair veled szemben, de megannyi lelki fájdalomnak és sérülésnek ad táptalajt. Légy őszinte az igényeiddel kapcsolatban vagy egyszerűen csak légy bátor, és ne hárítsd rá a felelősséget, hanem vedd kezedbe a saját életedet!

Via