Egy német kutatásban 14 és 44 év közöttieket kérdeztek meg 2150 háztartásból a tetoválások és piercingek témájában, illetve korábbi életükről. A BMC Pschology website-ján közzétett kutatás végeredménye az lett, hogy a tetováltak, illetve piercinget viselők között kiugróan nagy arányban vannak azok, akik azt mondják magukról, hogy gyerekkorukban bántalmazták vagy elhanyagolták őket.

Máshogy fogalmazva:

akiket gyerekként bántottak vagy nem szerettek eléggé, azok nagyobb valószínűséggel csináltatnak tetoválást.

A tetoválások elterjedtségét mutatja, hogy az összes válaszadó 40%-ának volt legalább egy tetoválása vagy piercingje. Ha a bántalmazást nem tapasztaltakat kizárjuk az összesítésből, akkor jelentősen megemelkedik az arány: a bántalmazottak 48%-ának van tetoválása vagy piercingje. Akiket nem bántalmaztak, azok között viszont jóval kisebb arányban vannak azok, akik a varratás vagy szúratás mellett döntenek: közöttük csak 35% csináltatott tetoválást vagy piercinget.

A minta nem különösebben nagy, és nem is feltétlenül reprezentatív, ezért a számokat-arányokat fenntartásokkal érdemes kezelni, de a tendencia egyértelmű, és sok Reddit-felhasználó személyes történetével erősíti meg, hogy valóban lehet kapcsolat a gyerekkori trauma és a tetoválás-piercing között.

Egyáltalán nem lep meg! Ha az ember úgy nő fel, hogy nem ura a saját életének, döntéseinek és testének, a testmódosítás egy katartikus módja lehet annak, hogy az ember visszavegye a saját testét!

– írja valaki a Redditen arról, hogy miért lehetnek többen a gyerekkori traumát elszenvedők között azok, akik a tetoválás/piercing mellett döntenek.

Valaki más a következőkkel erősíti meg, hogy az ő személyes példája is alátámasztja az összefüggést a két dolog között:

sok fizikai és érzelmi bántáson mentem keresztül, és a tetoválásoktól azt érezem, hogy újra az enyém a testem és a sebek gyógyulnak. Plusz sokkal produktívabb, mint az szándékos önkárosítás és más önpusztító viselkedésmódok.

Természetesen a fentiek távolról sem jelentik azt, hogy mindenki, aki tetovált, gyerekkorában traumát szenvedett el, mindössze annyit, hogy a tetováltak-piercingviselők körében nagyobb arányban vannak azok, akiknek nehéz soruk volt kiskorukban.

Te is alátámasztod a kutatás eredményeit? Válaszolj te is a kutatók által feltett kérdésre!

Szavazás

Via