Hidd el, ugrókötelezni nemcsak azért jó, mert olcsó és hatásos módja a kardiós edzésformáknak, hanem azért is, mert vicces, változatos és lényegében bárhol lehet csinálni – nem hiába tartja vele formában magát Katy Perry, Kate Hudson és Britney Spears is! De még vagy egy tucat olyan okot fel tudunk sorolni, ami miatt még ma be kell szerezned egy ugrókötelet, szóval vágjunk is bele és nézzük meg, miért is olyan érdemes az ugrókötelezést bevezetni a napi rutinba! 

1.    Remekül lehet vele fogyni

Kardiós edzésformaként az ugrókötelezés az egyik leghatásosabb módja a felesleges zsír elégedésének! Fél óra alatt kb. 300 kalóriától szabadít meg minket, ami első hangzásra nagyon soknak tűnhet: ha viszont megtaláltad a kellemes ütemedet és nem áll távol tőled a mozgás, akkor fel sem fog tűnni 30 perc ugrálás!

2.    Egészségesebbek leszünk tőle

Persze, lényegében mindenféle mozgásforma hozzájárul az egészséges élethez, de az ugrókötelezés bizonyítottan csökkenti a szívroham, valamint a stroke kockázatát, ami nem elhanyagolható szempont, ha fontos az egészséged! 

3.    Mindent átmozgat

Ha ugrókötelezel, nincs olyan, hogy „láb nap” meg „kar nap”, az egész tested mozog. A vállad, a hátad, a karod, a combod, a lábad, a hasad és nagyjából az összes más testrészed is, hiszen az egész testedet átmozgatja az ugrálás. 

4.    Fejleszti az állóképességet

Az előző pontból következik, hogy a rendszeres ugrókötelezés alaposan fejleszti az állóképességet, a tartást, a kordinációs képességeket, valamint a reakcióidőt is, ami mindig jól jön.

5.    Olcsó és egyszerű

Nem kell hozzá drága kondi bérlet vagy bonyolult felszerelés: még egy egyszerű kötél is megteszi, de maximum pár ezer forint értékben már a lehető legmenőbb változathoz is hozzá lehet jutni! 

6.    Jobb, mint a futás

Nem biztos, hogy mindenkinek, de a kutatások szerint az ugrókötelezés kevésbé terheli meg a láb ízületeit (különösen a térdet), mint a futás. Ez jó hír lehet azoknak, akik korábban balesetet szenvedtek, vagy akiknek gyengék a térdei! 

7.    Helyettesíti a futó-és a taposógépet

Az ugrókötelezés szinte ugyanazokat az izmokat dolgoztatja meg, mint a futógép vagy a taposógép, ezért, ha már unod ezeket a kondigépeket, a szabadban lévő ugrókötelezés is tökéletes alternatívát tud nyújtani!

8.    Javítja a közérzetet

Ez is igaz a legtöbb mozgásformára, de mivel általában a szabadban ugróköteleznek az emberek, ezért a mentális egészségedre is jobb hatással bír az egy helyben álló kondigépeknél. Azt egyébként tudtad, hogy a szabadban való edzés csökkenti a stresszt és a depresszióra való hajlamot?

9.    Mindenki számára elérhető

Te állítod be, hogy milyen gyorsan, milyen gyakran és mennyi ideig csinálod – ha csak napi két percet akarsz ugrókötelezni, kezdetnek az sem rossz! A lényeg, hogy az edzettségi szintednek megfelelően növeld a teljesített percek számát és ne siess magával az ugrálással!

10.  Kevés a sérülések esélye

Az ugrókötelezés azon kevés sportok egyike, ahol elég csekély az esélye a sérülések kialakulásának – ezt pedig a kutatások is bizonyítják. Ugrókötelezésnél sokkal kevesebb az esélye annak, hogy eltöröd valamelyik csontodat vagy kibicsaklik a bokád, mint például a futásnál. 

Csak arra figyelj, hogy biztos, egyenes és stabil talaj legyen a lábad alatt, nyugodtan csináld a gyakorlatot és akkor nem érhet semmilyen sérülés!