2008.03.11.@ 16.03

Hölgyek palettával

Különleges tárlatnak ad otthont a Magyar Nemzeti Múzeum: a Hölgyek palettával című időszakos kiállítás a 20. századi női festészet remekeit tárja elénk. Ne hagyd ki te sem ezeket a ritka festményeket, melyeket egytől egyig nők festettek!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Vajon létezik-e tisztán női művészet? Nőiségünk akkor is megmutatkozik különleges jegyekkel, ha palettát veszünk a kezünkbe? Vannak-e olyan jellegzetességei a nőtársaink által alkotott műveknek, melyek egyértelművé teszik a képzőművész nemét? A kiállítás nem akar végleges választ adni a kérdésre, de lehetőséget teremt a továbbgondolásra, és felkínál egy érdekes nézőpontot a magyar művészetben.

A 20. században volt egy fontos művészeti jelenség – a női festészet –, amelyről éppúgy nem tudtunk, mint a több évszázaddal korábbi dolgokról. A festmények egy része annyi megpróbáltatáson ment keresztül, mint a régebbi alkotások. Az elhanyagoltság állapotából Saphier Dezső hozta vissza őket, mindent megtéve azért, hogy a múltnak ez a darabja a jelen tanulsága legyen.

A kiállítás a friss élmény erejével hat, a műélvezeten túl mélyen elgondolkodtat, és garantáltan nem hagy senkit közönyösen.

Magyar nőfestészet 1895–1950 – Válogatás a Saphier-gyűjtemény képeiből
A kiállítás megtekinthető: 2008. márc. 24-ig
Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.
nemzetimuzeum.budapest@museum.hu

Szöveg: Soós Anita

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend