Könnyű, nyáridéző olasz receptek
A tél közepén legtöbben csak az íróasztal fölé görnyedve ábrándozunk a tengerpartról, a napsütésről és a perzselő forróságról. Mielőtt azonban a munkád rovására menne a túlzott álmodozás, próbálj ki néhányat mediterrán receptjeinkből a nyaralás utáni vágy enyhítésére!

Oszd meg a cikket
Olasz rakott zöldség (580 kcal/adag)
½ kg burgonya
½ kg sárgarépa
fél fej zeller
2 csirkemell
1 fej vöröshagyma
8 dkg vaj
3 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg reszelt sajt
őrölt bors, só
A megtisztított és vékony csíkokra répát és zellert forrásban lévő vízbe rakjuk, és 5-10 percig főzzük. Az apróra vágott hagymát 3 dkg vajon megpirítjuk, rászórjuk a lisztet, majd felengedjük a tejjel. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd félretesszük. 3 dkg vajon pár percig pároljuk a kis kockákra vágott krumplit, kivesszük, majd ugyanabban az edényben pár percig pirítjuk a csíkokra vágott húst is. Tűzálló tálba rétegezzük a krumplit, a húst és a zöldségeket, majd a tetején szétoszlatjuk a sajtmártást. A maradék vajat a tetejére rakjuk vékony forgácsokban, és 180 fokon 1 órán keresztül sütjük.
Olaszos csirkecomb
½ kg csirkecomb
100 g gomba
60 g sovány sajt
olaj
1 kis konzerv paradicsompüré
petrezselyem zöld
só, bors, rozmaring, oregánó
Kevés olajon megsütjük a rozmaringgal, oregánóval, petrezselyemlevéllel és sóval fűszerezett csirkecombot. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk az elkészült gombát, hozzáöntünk egy kevés vizet, majd 10 percig pároljuk fedő alatt. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, és puhára főzzük. Sajttal megszórva tálaljuk.
Olasz tonhalas tészta
2 tonhal konzerv
2 paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
Olajbogyó ízlés szerint
Oregánó, kakukkfű, bazsalikom, fehér bors
Spagettitészta
10 dkg parmezánsajt
A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, belepréseljük a fokhagymát, belekeverjük az apróra felvágott olívabogyókat, ízlés szerint cukrozzuk és borsozzuk, majd fedő alatt pároljuk egy kicsit. Ezután hozzáadjuk a tonhalat, és az egészet összefőzzük. A legvégén tesszük hozzá ízlés szerint a fűszereket, hogy ne veszítsék el az ízüket! Végül pedig az egészet összekeverjük a sós vízben kifőzött tésztával, és parmezánnal megszórva tálaljuk.
Spenótos-ricottás spagetti
20-30dkg spenót
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg ricotta sajt
Spagetti tészta
Só, bors, őrölt szerecsendió
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótot. Ezután öntünk rá egy kevés (4-5 evőkanál) vizet, majd fedő alatt 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, és a sós, olajos vízben kifőzött spagettit, majd a reszelt sajttal tálaljuk.
Szöveg: Gyarmati Juci
Fotó: profimedia.hu
Kapcsolódó cikkek:
A legegyszerűbb fogyókúrás receptek
Szólj hozzá
Még több weekend