2009.02.02.@ 15.02

Az öltés szerepe a kortárs művészetben – Kiállítás az Iparművészeti Múzeumban!

Az Iparművészeti Múzeumban február 1-jétől látható az „Ahogy a varrócérna kerüli a gombot!” című kiállítás, melyet az angliai Embroiderers’ Guild szervezett azzal a céllal, hogy bemutassa az öltés szerepét a kortárs művészetben.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A kiállítás címe idézet egy folytatásos, rádiós meseregény egyik dalából, és ebben a kontextusban a varrás, a hímzés, és ezek eszközeinek nem funkcionális használatára utal. Mivel előadója, Rutkai Bori nemcsak énekesként, hanem a kortárs képzőművészet terén is aktív, személye és munkája összekötő kapocsként működhet e különböző művészeti területek között.

A kiállítás a jelen és a közelmúlt irányainak, jelentős műveinek bemutatására törekszik úgy, hogy egy-egy korábbi, emblematikus vagy kísérleti jellegű s az utóbbi időszakban készült munkában is megjelenő szemléletet képviselő művet von be a kiállított anyag körébe. Felidézi az 1999-es Velencei Biennálét is, amely csúcspont abból a szempontból, hogy a magyar pavilon kiállítói közül ketten hímzés, illetve egy textília fonalainak felfejtésével valósították meg munkáikat. A textíliák készítése és díszítése, mint hagyományosan női tevékenység elsősorban a "gender" fogalmával leírható társadalmi szerepekhez és ezek változásaihoz kapcsolódik, illetve a munka és a szabadidő viszonyának kérdését veti fel.

Kiállító művészek:

Benczúr Emese, Berhidi Mária, Borsos Róbert, Gőbölyös Luca, Gulyás Gyula, Háy Ágnes, HINTS, Imre Mariann, Kárpáti Tibor, Lénárd Anna, Lovas Ilona, Magyarósi Éva, Susanne Nagy, Szenteleki Dóra, Rácmolnár Sándor-Hetényi Judit, Rutkai Bori, Szabó Eszter Ágnes, Somogyi Laura, Szenes Zsuzsa, Szövényi Anikó, Tarr Hajnalka, Vincze Ottó.

Megtekinthető: 2009. február 1 – március 22.

Forrás: Iparművészeti Múzeum

Szöveg: Soós Anita

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend