2009.03.03.@ 15.03

Dzsesszkoncertek az A38-on!

Az A38 Hajó dzsesszes-táncos partisorozata negyedik állomásához érkezik ezúttal a viharos groove-ok nagy tudósai, a remek germán dzsessz-szextett, a Hi-Fly Orchestra, illetve a kitűnő magyar retró-dzsessz-funk-beat zenekar, a Qualitons lesz a vendég március 7-én, szombaton 21 órától!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Manapság nagy divat, hogy a dzsessz történetének legfontosabb kiadói hivatalos válogatáslemezeket adnak ki – a túlzás nélkül legjelentősebb címke, a Blue Note sem tett másként. A kiadó fantasztikus archívumából a holland DJ Maestro válogat és tölti meg a legfinomabb táncos darabokkal a Blue Note Trip című sorozatot. Vad szvingek, hűvös bossa novák, laza balladák és rohanós bebopok váltogatjk egymást az immár hetedik duplalmezéhez érkezett lemezsorozaton, és az ehhez kapcsolódó partik ugyanezt a hangulatot idézik: a dzsessz aranykorát, amikor a szabad improvizácó, az ördögi ritmusok, a varáslatos technikai tudás még nem vált el élesen a tánczenétől. Igazi, forró, jól táncolható muzsikák követik egymást DJ Maestro válogatásában, aki ezeket a floorfiller-killergroove zenéket mutatja be rendszeresen az amszterdami Melkweg klubban – és mostanában az A38 Hajón is. A partik különlegessége, hogy az A38 Hajó minden alkalommal az európai nujazz legjobb képviselőit hívja el vendégfellépőnek a maestro mellé. Mellettük pedig a magyar szcéna jeles alakjai izzítják a hangulatot.

Március 7-én a német Hi-Fly Orchestra érkezik. A 2005-ben alakult akusztikus szextett tavaly robbant be a nujazz-élvonalba elsöprő groove-okkal és szenvedélyes szólókkal spékelt albumával, melynek már a címe is árulkodó: Mambo Atomico. A hatvanas évek klasszikus kombóhangzását felelevenítő zenekar viharos koncertjein elképesztő energiák áradnak, vad táncra ösztönözve a közönséget. A koncert után pedig a zenészek – a szintén fellépő Qualitons tagjaival karöltve – DJ Maestro jazzy szettjére jammelnek.

Magyar beat és amerikai r&b a hatvanas évekből, ritmusalapú easy és kemény afrobeat a hetvenesekből – a Qualitons muzsikája ezekből a térben és időben egymástól távol létrejött zenékből áll össze. Összeköti őket a legszélesebb értelemben vett funk, meg a lemezlovasok ízlésvilága. És mindez éppelég ahhoz, hogy a budapesti partikultúra új üstököséről beszéljünk. A hatvanas-hetvenes évek csodálatos tánczenei relikviái élednek fel olyan új köntösben, amely egyszerre eredeti – mert azokat a hangokat játsszák, jóformán ugyanúgy, ugyanolyan hangszereken, ahogyan azok akkoriban -, ám mégis teljesen más, egy totál új kijelentésként hat, némi dzsesszel és remek szólókkal tarkítva, amitől ez a jelenség teljesen friss és mai lesz. A zenekar fellépései esemény- és élményszámba mennek a táncolós koncertek szerelmesei körében, bulijaikon a szórólap, a vetítmények, a hangszerek és a ruhák, a saját vagy feldolgozásszámok vagy éppen a konferálás mind a hatvanas éveket hozzák vissza. A Qualitons frissen megjelent koncertlemeze egyértelműen a klasszikus groovie-pszichedelikus tánczene létjogosultsága mellett voksol.

További információ: www.a38.hu

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend