2009.03.09.@ 15.03

Szeretők – A titkos viszonyok lélektana

Újabb mesterkurzus várható március 19-én a Pódiumon, két ismert, kitűnő pszichológustól, Popper Pétertől és Bácskai Júliától Szeretők – A titkos viszonyok lélektana címmel.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

– Melyek azok az árulkodó lélektani jelek, amelyek arra utalnak, hogy a partnered megcsal?
– Vajon, miért megy bele egy látszólag harmonikus kapcsolatban élő ember egy titkos viszonyba?
– Mitől függ, hogy a végső döntésnél a társ vagy a szerető irányába billen el a mérleg?
– Miként veheted elejét, hogy a mindent tönkre tévő harmadik belépjen a párkapcsolatba?
– Remélhetsz-e a jövőben hűséget attól, akit egyszer már csaláson kaptál?
– Mit tehetsz, ha már hosszú évek óta szerető vagy, a partnered pedig hiteget, de nem vállal fel?

Ha a fenti kérdések bármelyike Téged is foglalkoztat, akkor a március 19-i Mesterkurzus Pódiumon két ismert, kitűnő pszichológustól, Popper Pétertől és Bácskai Júliától kaphatod meg a válaszokat.

A szerelmi háromszögek örök témái a világirodalomnak – és sajnos az életünknek is. Hogy a Mesterkurzus egyik kedvelt előadóját, Szendi Gábort idézzük, a féltékenység megmérgezi hétköznapjainkat, a hűtlenség pedig porba dönti álmainkat. Felmérések szerint a férfiak és nők közel 50%-a létesített már életében külső kapcsolatot. A házasságok fele válással végződik, aminek leggyakoribb oka a külső kapcsolat.

Az emberek legnagyobb része saját bevallása szerint hűségen és bizalmon alapuló, monogám párkapcsolatra vágyik. Ehhez képest nagyon hamar lemondunk álmainkról, s a teljességet két torzóból próbáljuk összerakni: egy becsapott társból, aki a biztonságot, a megszokást, a rendezett életet jelenti számunkra, és egy szeretőből, aki újdonságot, izgalmat, szenvedélyt lop életünkbe.

A képlet aztán rendszerint tovább bonyolódik: érzelmeink hullámzanak, hol az egyikhez, hol a másikhoz kötődünk erősebben, miközben döntésünket egy sor további szempont befolyásolja, a gyerekektől kezdve az anyagi összefonódásokig. Az egyik oldalon titkolóznunk kell, a másik oldalon döntést várnak tőlünk. Úgy érezzük, egyikről se akarunk lemondani, miközben a helyzet egyre több fájdalmat okoz mindenkinek.

Vajon, a pszichológia szerint milyen tényezők vezetnek oda, hogy két ember látszólag működő kapcsolatába beléphet egy harmadik? Mit tehetünk egy szerelmi háromszögben azért, hogy a két kapcsolat között őrlődő emberben letisztuljanak az érzelmek, s megértse saját valódi motivációit?

Mitől függ, hogy a választás végül a társ vagy a szerető javára dől el, s hogy ez a döntés kiállja-e az idő próbáját is? Megcsalt társként vagy szeretőként meddig érdemes várnunk a döntésre, s melyik az a lélektani pont, amikor akár érzelmeink ellenére is lépnünk kell? Helyreállítható-e még egy szerelmi háromszög história végeztével a bizalom?

Megannyi izgalmas kérdés, amelyekre a válaszok sokszor életünk további irányát határozzák meg.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy képesek legyünk reálisan végiggondolni helyzetünket, és megkeresni a kimondatlan, talán mindhármunk számára rejtett motivációkat is. A március 19-i Mesterkurzus Pódiumon ebben Popper Péter és Bácskai Júlia lesz az érdeklődők segítségére, akik elárulják, mi mindent tud a pszichológia a titkos viszonyok lélektanáról, amivel az emberek többsége nincs tisztában.

Jegyek még korlátozott számban rendelhetők a www.mesterkurzus.com oldalon!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend