2009.05.05.@ 14.05

2500 éves bölcsességek a szerelemről

A keleti filozófiák szerint a szerelem és a párkapcsolat a kiteljesedett élet, az emberi fejlődés alapjai lehetnek. Lama Ole Nydahl bölcsen és humorral beszél életünk legtöbb boldogságot és szenvedést hozó érzelméről: a szerelemről.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Amikor a párok szeretettel, bizalommal, megértéssel fordulnak egymás felé, lényegiségük teljes kibontakozása történhet meg. Buddha azt tanította, hogy a nő lényege ötfajta megvilágosodott bölcsesség, amikor a férfi odaadással fordul a nő felé, ezeket fokozatosan befogadja. Mit kaphat a nő, ha megnyílik a férfierő felé? A férfi lényege pedig négyfajta aktivitást rejt, bár lehet, hogy a nő már intuitívan használja ezeket családja, és közeli ismeretségi körében, itt azonban személyen túli dimenziókat érhet el, és hatással lehet a világra.

Buddha tanításainak célja, hogy teljesen megvalósítsuk a test, a beszéd és a tudat bennünk rejlő lehetőségeit. Ha valaki a tanításokat a mindennapi életében alkalmazza, mély bizalma fog kifejlődni abban, hogy minden helyzet jelentőségteljessé tehető, és fejlődést hozhat. Ahogy egyre jobban ráébredünk a dolgok feltételektől függő természetére, a merev elképzelések széthullnak, és a test, beszéd és tudat tökéletes tulajdonsága természetesen jelennek meg. Buddha tanításai mindenki számára érthető, s az életben kiválóan használható magyarázatokat ad arról, hogy mi a végső valóság, és mi az, ami feltételekhez kötött. Ezek megértésével tartós boldogságot tapasztalhatunk.

Az ok-okozatról (karma) szóló tanítások mély megértést nyújtanak az élet összefüggéseibe, és erkölcsi színezet nélkül mutatnak rá, hogy a gondolatok, szavak cselekedetek milyen következményekkel járnak a jövőben.

Buddha két és fél ezer éves tanításainak tükrében ad választ olyan mindenkit foglalkoztató kérdésekre, mint hogy mi az, ami tényleg számít a szerelemben; hogyan lehetünk tartósan boldogok a társunkkal; hogyan léphetünk tovább, ha ez mégsem sikerül; mi mozgatja a férfiakat és mi a nőket; hogyan függ össze a szexualitás és a szerelem; mi történik két ember kapcsolatával, ha szerelmükből gyermek születik; hogyan válhatunk szerető és szerethető társsá.

Lama Ole Nydahlegyike azon kevés nyugatiaknak, akik a tibeti buddhizmus teljes jogú tanítói. Feleségével, Hannah-val első nyugati tanítványai lettek 16. Gyalva Karmapának, Rangdzsung Rigpe Dordzsénak, aki a század egyik legnagyobb jógija és a tibeti buddhizmus vezetője volt.

Lama Ole Nydahl: Könyv a szerelemről (Jaffa Kiadó)

Kapcsolódó cikkek:

Rendhagyó szerelmes történetek

A legszerelmesebb Sinatra válogatás!

Tudj meg többet a szerelemről!

Minden, ami szerelem – klikk ide!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend