2009.05.14.@ 15.05

Simone de Beauvoir: Amerikai szerelem – könyvbemutató

Május 20-án Szily Nóra beszélget Karafiáth Orsolyával és Todd G. Williamsszel arról, milyen írónak lenni, milyen szerelmesnek lenni és milyen egy másik kultúrában élni és alkotni – este hattól a Francia Intézetben.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Amikor Simone de Beauvoir 1947-ben Chicagóban megismerkedett a Pulitzer-díjas Nelson Algrennel, az szerelem volt az első látásra. Egy húsz évre és négy kontinensre kiterjedő szenvedélyes viszony alakult ki abban az időben, amikor huszonnégy óráig tartott átrepülni az óceánt és a tengerentúli telefonhívás luxusnak számított. Az Amerikai szerelem összegyűjti Beauvoir Algrennek angolul írott több mint háromszáz levelét. Az egyedülálló levelezés olyasvalakinek szólt, aki egyáltalán nem tartozott a világába. Beauvoir rákényszerült, hogy mindent elmagyarázzon Algrennek, ami a környezetében magától értetődő volt, párizsi életétől az ottani politikai helyzetig. Az eredmény egyszerre személyes memoár és a Szajna bal partjának szellemi élete a háború utáni Párizsban, ahol Albert Camus-höz, Truman Capote-hoz, Colette-hez, Alberto Giacomettihez, Margaret Meadhez és Richard Wrighthoz hasonló kiválóságok fordultak meg.

„Nyilvánvaló volt, hogy Simone de Beauvoir odáig van Nelson Algrenért: minden tréfáján nevetett, még akkor is, ha nem is értette teljesen. Pedig némelyik elég rossz volt. Chicagóban, Párizsban és egyéb egzotikus színhelyeken lejtettek szédült, mámorító pas de deux-t. Amíg el nem olvastam ezeket a szenvedélyes, feltáró leveleket, addig nem is képzeltem volna, hogy Simone de Beauvoir érzései ilyen mélyek voltak. Atyavilág.” Studs Terkel

Simone de Beauvoir (1908-1986) leginkább egzisztencialista és feminista írásairól ismert, többek közt A második nemről, (a Goncourt-díjas) A mandarinokról, Az öregségről és az Amerikai útinaplóról. Az írónő, aki élettársával, az író-filozófus Jean-Paul Sartre-ral együtt szerkesztette a párizsi folyóiratot, a Les Temps modernes-t, 1947-ben, Chicagóban találkozott a Ne jöjj soha reggel, Az aranykezű ember (Pulitzer-díj), A neonvadon, és a Séta a vad oldalon szerzőjével, Nelson Algrennel (1909-1981).

Hely: Francia Intézet 1011 Budapest, Fő u. 17.
Időpont: május 20. 18:00

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend