2009.06.22.@ 14.06

Az erotikus világköltészet remekei

Ha egy igazán érzéki, mégis magas művészi értékű kötetet szeretnél, akkor Babits Mihály Eratóját feltétlenül szerezd be!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Babits Mihály: Erato (Könyvmolyképző Kiadó)

Erato a szerelmes és erotikus költészet múzsája. Számtalan poéta hódolt az istenasszonynak, és még több olvasó kutatta nála a megfejthetetlen titkot és keresett nála kellemes borzongást. Eratónak dedikálták a magyarul először 1921-ben, a bécsi Hellas Verlagnál megjelent klasszikus versgyűjteményt. Mindössze 500 számozott példányt nyomtak belőle, kizárólag ínyenceknek szánták – mégis országos botrány lett belőle.

A könyvbarátok számára készült kiadást az akkoriban nagyon népszerű Bayros metszeteivel díszítették, és bibliofil értékének megfelelő áron juthattak hozzá az érdeklődők. Magyarországon először 1947-ben jelenhetett meg a budapesti Officina kiadó gondozásában, kétnyelvű kiadásban. Babits meglehetősen hajszolt körülmények között készítette el az antológiát. Annak ellenére, hogy az erotikus világirodalom remekeiből választott verseket, sokféle vád és támadás érte, sokszor még barátai részéről is. Tóth Árpád és Szabó Lőrinc azonban végig támogatták munkájában, és bár a fordítások mindegyikét Babits szignálta, néhányat ők készítettek el. Az erkölcstelenség vádjával megbélyegzett könyv ezek után természetesen óriási sikert aratott, népszerűsége azóta is töretlen.

A mai olvasó nyilván csodálkozva hall a rég elvonult viharokról. Babits Mihály versfordításai idővel klasszikussá nemesültek, valódi gyöngyszemek, vers és lélekkultúránk alapkövei. Az erotikus világirodalom remekeit most a pétervári cári udvar hivatalos festője, Zichy Mihály rajzaival illusztrálva adták ki.

Ha szívesen elolvasnád, rendeld meg a könyvet a www.polc.hu weboldalon 20% kedvezménnyel!

Kapcsolódó cikkek:

Tantrikus szex – út a gyönyörhöz

Minden, ami erotika!

Minden, ami könyv!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend