2009.06.30.@ 15.06

Márai a Kamélon klubban!

A héten, szerdán este újabb ígéretes előadásra készül a Mammut kulturális fesztiválja, az M’art. Márai örök érvényű darabját, Az igazit mutatják be 20 órától, a Kaméleon klubban.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Márai Sándor Az igazi című kisregényét 1941-ben jelentette meg. A mű nagy sikert aratott, többen Márai legegységesebb, legértékesebb írásának tartják. Hogy ő maga is értékesnek gondolta, azt az bizonyítja, hogy majd negyven év múlva, 1979-ben megírta a történet folytatását Judit címmel. Judit Az igazi furcsa szerelmi négyszögének egyik szereplője. Az igazi két párhuzamos monológ, a Judit is monológ-formában íródott, végül Márai megírta a történet harmadik részét „…és az utóhang” címmel. Ebben már az eredeti négy szereplő nem jelenik meg, csak beszélnek róluk.

A monológ-forma színészeket kíván, így a színpadi változat a történet négy szereplőjének saját szemszögéből elmondott vallomása. Ebből következik, hogy a játék idején már túl vagyunk a történeten. A színpadi játék során mindenki megpróbálja igazolni, vagy legalábbis magyarázni akkori tetteit, gondolatait. Természetesen a múltban történt jeleneteket is felidézik.

A vallomások fájdalmasak, őszinték, kegyetlenek, és új megvilágításban láttatják azt a témát, amivel oly sok Márai mű fogalakozik: a nő és a férfi örök küzdelmét, egymásra találását és elválását. Itt is találkozások és elválások alakítják a szereplők sorsát, de természetesen – ez is Márai sajátossága – soha nem abban a konvencionális meseszövés-irányba, amit várnánk. Kiszámíthatatlan és meglepő – de mindig hitelesen emberi – cselekvések és történések bilincselik le a nézőt, ugyanúgy, mint Márai más műveinek olvasóit.

Ez az előadás a másik két sikeres Márai színházi produkció – a Kaland és a Válás Budán – méltó folytatása ezúttal is nagyszerű színészekkel, izgalmas történettel, valamint az utánozhatatlanul veretes és mégis könnyed Márai mondatokkal.

Márai Sándor: Az igazi (szerelmi történet egy részben)
2009. július 1., 20 óra Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ – Kaméleon klub

Szereplők: Bacsa Ildikó, Györgyi Anna, Mertz Tibor, Varga Zoltán
Díszlet-jelmez: Dőry Virág
Dramaturg: Góczán Judit
Zene: Varga Judit
Súgó: Kiskádi Judit
Rendezőasszisztens: Csicsely Zoltán
Rendező: Kőváry Katalin

Jegyár: 2.000 Ft

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend