2009.07.02.@ 15.07

RAOI a VAM-ban – más megvilágításban

Ugyanúgy a VAM Design épületében, de most egy másik helyen, más megvilágításban – az aulában – láthatják az érdeklődők Ocztos István és Randi Antonsen “cyber–art” munkáit, meghosszabítva július 19-ig.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ocztos a Myspace-en ismerte meg Antonsent, és amikor Game 1 néven interaktív játékot rakott fel a hálóra, arra a norvég művész is jelentkezett, kiegészítve István munkáit. Őket az internet-art avagy a cyber-art hozta össze, attól függetlenül, hogy a későbbiekben a hagyományos postát is felhasználták a kölcsönösséget feltételező munkában.

„…közös füzetet adtak ki, és mintegy hatvan darab rajzot is megalkottak vállvetve, ide-oda, bumerángként utaztatva a rajzokat egymás kezében. Elvileg avval a módszerrel, ahogyan a költők szoktak közös verseket írni, lépésről-lépésre kiegészítve és kikerekítve a kollektív művet.

Amit ebben a kapcsolatban vizsgálgatnunk különösen érdekes és érdemes, abban a kérdésben tételeződik, hogy mi lehet az a poétikai vagy stilisztikai szál, ami – ha nem is közös nevezőre –, de közelre hozza őket. Közelre két olyan művészt, akik korábban nem is hallottak egymás létezéséről. Aztán rádöbbentek, micsoda attitűdbeli egybeesés van kettőjük alkotói világának, művészi jellemének vonatkozásában. Amikor Ocztos Istvántól tudomásomra jutott ez a rendhagyó partnerség, ösztönösen felmerült bennem a kérdés: talán nekem is érdemes lenne hasonló kutatásokat végeznem a világhálón, hátha ráakadok arra az alteregómra, amelyik nem bennem, a pszichémben lakozik, hanem hús-vér ember valahol a bolygó másik fertályán. Mégpedig abból kifolyólag, hogy hasonlóan él, gondolkodik és alkot, mint jómagam. Mint két olyan ember, akik már-már több mint egyszerű munkatársak vagy barátok. Inkább nevezhetők testvérnek, akiket a mély egyetértés és a harmónia igazgat.

…Ocztos vallja, hogy belőle Antonsen az addig ismeretlen rajzai felszabadultságot és vidámságot váltottak ki, ezért kezdett tüzetesebben érdeklődni munkássága iránt. Majd lassacskán felismerte benne a testvéri alkatot. A közös munkákat szemlélve Ocztos művészetének ismerői bizonyára nem tudják eldönteni, melyik festészeti elem kinek a számlájára írandó. Valószínű, hogy a norvég alkotónál is ez a helyzet. Annyira természetesen egymásba vannak nőve, illetve annyira szervesen egymásból következnek. Csak ők ketten a megmondhatói, kinek melyik alakzat vagy szín a sajátja. Persze, ha ők maguk is emlékeznek még rá. A lényeg, hogy oly módon hoztak létre új műveket, hogy nem kellett lemondaniuk önmagukról. Sőt, mindketten gazdagabbak lettek. Ha többel nem, egymással. …”

Címkék: megvilágításban raoi vam-ban

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több weekend